Amikor az elefántok megeszik a kávécserje termését, gyomorsavuk lebontja az abban található proteint, amely miatt érezzük olyan keserűnek a kávét. Az így nyert kávészemekből készült ital nélkülözi a hagyományos kávé keserűségét. Az eredmény az ugyancsak luxuskategóriába tartozó, cibetmacskák ürülékéből nyert kávéval, a Kopi Luwak-kal vetekszik. A korábban a legdrágább kávé címet viselő Kopi Luwak-ról tovább olvashatsz weboldalunkon, itt: A világ legdrágább kávéja – Kopi Luwak. Lényeges különbség azonban, hogy a nagytestű elefántok emésztőrendszerében 15-30 órát töltenek el a kávébabok, banán, cukornád és egyéb táplálékok társaságában, és ezáltal páratlanul gyümölcsös aromát nyernek.
Egy kilogramm Black Ivory kávé előállításához 33 kilogramm nyers Arabica kávébabot kell megetetni az elefántokkal. Az ürülékkel távozó kávébabot gyűjtik össze, és alapos mosás után kinyerik belőle a kávémagot, amelyet aztán Bangkokban megpörkölnek. A kilogrammonként 1100 dollárba, azaz 240 ezer forintba kerülő Black Ivory kávét novembertől néhány luxusszálló forgalmazni kezdte, csészénként 50 dollárba kerül. Az egy csészére vetített ár tekintetében a Black Ivory jelenleg a legdrágább (állati eredetű fekete) kávé.