A Retba tó a szenegáli Cap Vert félszigettől északra található. A napszaktól függően a tó színe világos lilából skarlátvörösre változik. A szokatlan színt a vízben élő ártalmatlan halophilic baktériumok okozzák, melyek a magas sótartalmú környezetet kedvelik. Ez a nem mindennapi szín főként a száraz évszakban látványos.
„Az eper színt a sószerető Dunaliella salina organizmus okozza. A baktériumok piros pigmentet termelnek, mely elnyeli és felhasználja a napfényt, hogy még több energiát termeljen, így lesz rózsaszín a tó vize”- mondta a Britain’s Bath Egyetem baktérium szakértője.
A 3 km2 kiterjedésű tó 35 kilométerre található Szenegál fővárosától, Dakartól. Az 1970-es évek óta bányásznak sót a tóból a helyiek, melyet főként a halak tartósítására használnak. A férfiak beleereszkednek a derékig érő vízbe, hogy összegyűjtsék a tó aljáról a sót, mely sokoldalúan felhasználható ásványi anyag. A sót kosarakba gyűjtik össze és fából készült kenuikban szállítják. Az összegyűjtött sót a partra viszik ahol kupacokra osztják szét. Annak érdekében, hogy megvédjék magukat a szélsőséges sótartalmú víztől, a munkások shea vajjal kenik be a bőrüket.