Amerikában, Wisconsin államban minden év szeptemberében meg lehet figyelni a vörös áfonya betakarítást, ami igazán látványos módon történik a hatalmas ültetvényeken. A begyűjtés előtt a a bokrokat teljesen elárasztják vízzel. Az áfonyaszemeket ezt követően könnyű összegyűjteni, mivel a víz felszínén lebegnek.
A vörös áfonyának számtalan jó tulajdonsága van: egészséges, vitamindús, nyomelemekben és antioxidánsokban gazdag, ráadásul finom is. Sok értékes ásványi anyagot tartalmaz, kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink és mangán, foszfor is van benne. A-, B-, C-, és E-vitaminok gazdag forrása. Flavonoid-tartalmának köszönhetően érvédő hatású, csökkenti az infarktus kialakulásának veszélyét. A szájüregben és a húgyutakon fellelhető egyes baktériumok ellen is bevethető a benne lévő baktériumölő proantocianidin miatt. A benne lévő nagy mennyiségű fenol antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert, véd a fertőzések ellen, érvédő és sejtregeneráló, méregtelenítő, akadályozza a kőképződést, a gyulladásos és daganatos megbetegedések kialakulását, így kiemelkedő a betegségmegelőző hatása.