A dohányt meleg éghajlaton, termékeny, jól lecsapolt talajon termesztik. A dohánytermesztés első fázisában a dohánymagokat különlegesen kialakított melegágyba vetik. Ugyanakkor a termesztők gondosan előkészítik a talajt. A melegágyban töltött két hónap után a magok körülbelül 15-20 centis növényekké fejlődnek, és készen állnak a kiültetésre. A növények ezután további 2-3 hónapig a földben nőnek tovább. A fejlődési folyamat során a növényeket úgy kezelik, hogy a legjobb minőségű és tartalmú dohánnyá érjenek, óvják őket a kártevőktől és betegségektől, a talajt pedig rendszeresen gondozzák.
A folyamat következő lépése a betakarítás, ami levelek leszedésével történik. A betakarításnak akkor kell megtörténnie, amikor a levelek kellőképpen érettek és megfelelő állapotban vannak a következő fázishoz, a szárításhoz. Miután megszárították, a dohányleveleket a termesztők a száron elfoglalt helyük és minőségük alapján osztályozzák. Ezután a leveleket bálákba kötik, és készen állnak a szállításra. A dohánybálákat eladóközpontokba szállítják, ahol a dohánybeszerzők értékelik és felvásárolják őket.
2000-ben mintegy 4,2 millió hektár dohányföld volt világszerte művelés alatt, több mint 7 millió tonna dohányt termelve.