A nagyvilág legkülönlegesebb ételkínálata sokakban undort kelthet, mert rengetegen elképzelni sem tudjuk, hogy ilyesmiket a szánkhoz vegyünk. Nem éppen nyálcsorgató fogások következnek, hanem a 20 legbizarrabb étel, amit sokszor a legbátrabbak sem kóstolnának meg, de az adott országban kulináris élvezetnek vagy akár hétköznapi ételnek számítanak.
Balut
Balut, azaz kacsaembrió. A pici kacsákat néhány hétig hagyják fejlődni a tojásban, majd az utcai árusok megfőzik, és felszolgálásig forró homokban tartják. A balut Ázsia több országában mindennapos étel, Vietnámban és a Fülöp-szigeteken utcai ételként fogyasztják, csemegeként. A Fülöp-szigeteken úgy vélik, a férfiak teljesítménye sokat javul tőle az ágyban.
Escamoles
Az Escamoles a fekete Liometopum óriáshangya tojása és előszeretettel fogyasztják Mexikóban. Sokak szerint vetekszik a kaviár különlegességével.
Jak Pénisz
A híres pekingi Guolizhuang étteremben minden méretben találhatnak a vendégek péniszeket. Egy főt jak hímvesszője vagy egy juh ivarmirigyei több száz dollárba is kerülhetnek, de a kínaiak hisznek ezeknek a furcsa fogásoknak a jótékony hatásaiban. Állítások szerint nagyon finom és roppant egészséges. Szerintük növeli a férfiak potenciáját és csodákat művel a nők bőrével.
Ikizukuri
Ezt az ételt Ausztráliában és Németországban már betiltották, annyira brutális és etikátlan, de Japánban azonban találkozhatunk vele. A hal, amit itt elénk tesznek, él. Úgy van kifilézve, hogy életben marad és így kerül a tányérra.
Darázs keksz
Ez a sós ízű desszert a csoki süti kínai változata, de ott darazsakat sütnek bele. Mivel a darazsak már elpusztultak, így nem tudják megcsípni a fogyasztót.
Shirako
A shirako a hím hal egyed ivarsejtje, más szóval halteje. A szó jelentése “fehér gyerek”. Mondhatni a kaviár “hím megfelelője”, többféle halból fogyasztják, leggyakrabban a tőkehal spermiumát eszik meg.
Kobra szív
Ezt a bizarr fogyasztási szokást megint csak Kínában művelik. A kobra szívet ugyanis szigorúan nyersen fogyasztják, amíg még dobog és egy kupica kobravérrel kísérik.
Agyas szendvics
Missouriban, Indianaban és Ohioban igencsak népszerűnek számítanak az ilyen falatok, de már csak néhány étteremben kaphatóak. Eredetileg a szarvasmarhák agyát használták a recepthez, de a kergemarha-kór óta sertésből készítik el ezeket a furcsa szendvicseket, csemegeuborkával, hagymával, ketchuppal és mustárral tálalva.
Hakarl
Izlandi csemege a sós, ammóniabűzt árasztó hakarl, ami tulajdonképpen kizsigerelt grönlandi cápa húsa, amit hónapokig rothasztanak. Mivel az izlandiak szerint ez nem rothasztás, sokkal inkább érlelés, a hakarl-t nagyvonalúan tekinthetjük az „izlandi prosciutto”-nak.
Madárfészek leves
A kínai sarlós fecske nyálából készült madárfészket az ázsiai szakácsok vízben oldják fel, majd a több száz éves recept alapján készített leveshez adják. A madárfészek fehér változatának kilója közel félmillió, a vörösnek több mint kétmillió forint az ára.
Surströmming
A surströmming, azaz erjesztett hering a világ egyik legbüdösebb élelmiszere. A svédek évszázadok óta erjesztéssel tartósított hala igazi különlegességnek számít. A fehérje lebontásáért (rohadásért) felelős baktériumok a húsban található cukrot savvá bontják, kialakítva a jellegzetes savanyú ízt és borzalmas szagot.
Sannakji
A szusi elterjedése óta a nyers tengeri étkek fogyasztása már nem szenzáció, ez a koreai étel azonban nemcsak nyers, de ráadásul még mozog is. Ráadásul elég veszélyes étkezés egy polip élve elfogyasztása, hisz ha egy egész jószágot kívánunk megenni számításba kell venni azt is, hogy megtapadhat a torkunkban a korongjainak köszönhetően és meg is fulladhatunk.
Kopi Luwak kávé
A Kopi Luwak, más néven a civet coffee a világ egyik legritkább és legdrágább kávéja. A kávé alapanyaga úgy “készül”, hogy az indonéziai cibetmacskaféle, a közönséges pálmasodró megeszi a kávébabot, ami a beleken keresztül, ürülékként távozik, majd az őshonosok óvatosan kikapirgálják a kávészemeket a cica székletéből.
Büdösbogár (poloska)
A legtöbb nyugati undorodva húzza el a száját, ha arról hall, hogy bogárevés, de más országokban, például Indonéziában ezeket a bogarakat csemegeként fogyasztják, mint mi az édességet, pedig a szaguk igen borzasztó.
Lutefisk
A norvégokat is megosztó nemzeti fogás a tömény lúgoldatban áztatott, kimosott és főtt hal, ami igencsak büdös. Az erősen lúgos oldat a fehérjeláncokat gyengíti és feltölti, így alakul ki a hal eredeti térfogatánál nagyobb, zselatinos állag. Végül kimossák belőle a reakcióba nem lépett maradék lúgot, így a végtermék pH-értéke 10,5-11 körül lesz.
Casu marzu
A juhtejből készült casu marzu egy szardíniai sajtspecialitás, amelybe a legyek belepetéznek és amikor a kukacok kikelnek akkor kezd el igazán erjedni a sajt. Egy nőstény sajtlégy több, mint 500 petét képes lerakni egyszerre. A peték kikelnek és elkezdik beenni magukat a sajtba. Az emésztésükből származó savak tovább bontják a sajtban található zsírokat, amitől az rendkívül puha lesz. Mire fogyasztásra kész, a casu marzu-ban több ezer kifejlett lárva van.
Mopane
Botswana és több afrikai ország vidéki területein nagyon népszerű a hernyó kinézetre hajazó mopane féreg fogyasztása, amit hamuban vagy zsírban sütnek, vagy simán csak megfőzik.
Szárított gyík
Ázsiai csemege a szárított gyík, amit először kilapítanak majd egy pálcikára felszúrva árulják. Levesekbe, mondhatni “levesbetétként” fogyasztják.
Sült tarantella
Kambodzsában igencsak népszerű a tarantella fogyasztása. Mivel a pókoknak önmagukban nincs jellegzetes ízük (kicsit a rákra hasonlít), így fokhagymával és fűszerekkel szokták őket ízesíteni, majd egészben megsütve árulják.
Fugu – Gömbhal
A Fugu a világ legmérgezőbb hala, emiatt a helyes elkészítése nemcsak fokozott körültekintést, hanem gyakorlott szakácsot is igényel. A Csendes-óceán nyugati szélén, Japán partjainál halászott példányok szervezetében ugyanis halálos adag tetrodotoxin méreg lapul, amely az állat szemében, bőrében, bélrendszerében, veséjében, petezsákjában és ikrájában található, így rosszul elkészítve azonnali halált okoz.