A grillezés nem tartozik a világ legbonyolultabb dolgai közé, mégis vannak alapfogások, amiket érdemes elsajátítani ahhoz, hogy magabiztosan tudj a sütő mellett mozogni. A pácolásnak is megvannak a maga trükkjei, melynek ismerete elengedhetetlen, ha igazán ízletes fogásokat szeretnél összehozni. Lássuk, hogy mik is ezek!
Pácolási alapismeretek
A pácoláshoz használt tál kiválasztásánál figyelj oda arra, hogy milyen anyagból készült. A legjobbak az üveg- vagy porcelántálak erre a feladatra, ugyanis ezek biztosan nem fognak semmilyen páccal reakcióba lépni. A műanyag vagy fémtálak esetében ez már nem garantálható, ezáltal pedig kellemetlen mellékízeket kaphatnak a pácolt ételek.
Ha savas bázisú pácot készítesz (ecet vagy citromlé alapú), soha ne hagyd benne a húsokat két óránál tovább, ugyanis az már inkább rontja, mint fokozza az ízélményt.
A nagyobb, vastagabb szelet húsok esetében a pácolás intenzitását nem csak az időtartammal lehet növelni. Ajánlott irdalni a hússzeletet, hogy a fűszerek íze jobban átjárhassa a teljes darabot.
A sózást nagyon fontos jól időzíteni. A pácokból a legjobb ki is hagyni és csak közvetlenül a sütés előtt vagy közben alkalmazni. Mivel a nedvességet kiszívja a húsokból, az előre sózott ételek sokkal könnyebben fognak túlszáradni sütés közben, szóval a sózással gyorsan tönkre tudod tenni a húsok textúráját.
Neked is kellene egy megbízható és könnyen kezelhető grillsütő a nyárra? Nézd meg a Grillplaza.hu-nál kapható akciós grilleket, és válogass kedvedre a termékek közül!
Milyen fűszerekkel pácolj?
Ahogy a hagyományos konyhai fűszerezésnél, a grillezéskor is érvényesül, hogy vannak hús-fűszer párosok, amik nagyon jól érvényesülnek együtt, és ennek az ellenkezője is előfordul. Általánosságban elmondható tehát, hogy érdemes a jól bevált fűszerekhez/keverékekhez folyamodnunk a pác elkészítésekor, de mutatunk néhány könnyű receptet is.
Szárnyasokhoz: fokhagymás pác
Hozzávalók:
- 1 csésze extra szűz olívaolaj
- 2 fej fokhagyma
- 2 evőkanál tej
- 1 kiskanál őrölt paprika (ízlés szerint lehet csípős is)
- Só
Ez egy villámpác, nem kell órákig benne tartani a húsokat. Egyszeri megforgatás és 5 perc pihentetés után már repülhetnek is a szárnyasok a grillrácsra.
Zöldségekhez és halételekhez: zsályás-citromos pác
Hozzávalók:
- 1 db citrom
- 4 ek olívaolaj
- 2 ek mustár
- 10 db zsályalevél
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 tk egész fekete bors
Ebben az esetben magának a pácnak is szüksége van egy kis időre, hogy kellőképpen összeérjenek az ízek. Ezután az ételeket kb. fél órán át pihentetni kell a pácban, és már lehet is őket sütni.
Disznó- és marhahúsokhoz: csípős pác
Hozzávalók:
- 2 nagy chilipaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 mokkáskanál cukor
- 1 evőkanál limelé
- 4 evőkanál olaj
A chilivel érdemes óvatosan bánni. Ha porított paprikát használsz, több kisebb adagban add a többi alapanyaghoz. Ebben a pácban 2-5 órán át kell hagyni a húsokat a kívánt ízhatás érdekében.
Természetesen, ha nem szeretnél magad bajlódni a pácok elkészítésével, számos előre elkészített szósz és keverék közül válogathatsz, de ezeknél mindig érdemes figyelni rá, hogy az összetevők minél kevesebb mesterséges anyagot tartalmazzanak.