Melyik a legjobb fűtési módszer?

A szakértők úgy számolnak, hogy 2022-ben még többen fognak lakásfelújításba, építkezésbe, mint 2021-ben – dacára a koronavírus járványnak és az egyre növekvő alapanyag áraknak. A lakásfelújítási és otthonteremtési támogatások jelentős szerepet játszanak abban, hogy ilyen sokan vágnak bele otthonuk korszerűsítésébe, amelynek egyik legköltségesebb, de legfontosabb része a fűtési rendszer megtervezése. Cikkünkben bemutatjuk a három legjobb fűtési módszert, amely nemcsak költséghatékony, de a környezetet sem károsítja annyira, mint például a hagyományos földgázos fűtés.

  1. Hőszivattyú

Önfenntartó működési, alacsony bevezetési és karbantartási költségei, valamint a legelterjedtebb fűtési rendszereknél kisebb ökológiai lábnyoma miatt válik egyre népszerűbbé a hőszivattyú. Három fajtája létezik, a levegő-víz, víz-víz és talaj-víz típusok, amelyek a levegő, a víz és a föld geotermikus megújuló zöld energiáját alkalmazza a fűtőtestekben a víz, valamint a használati melegvíz felfűtésére. Kevesen tudják, de ezzel a rendszerrel a hagyományos klímaberendezések költségei is elfelejthetők, mert nyáron a hőszivattyú hűtésre is alkalmas.

  1. Elektromos fűtési típusok

Praktikussága (csak egy konnektor szükséges hozzá, és némi ügyesség, hogy felszereljük a falra) és környezetkímélő működése miatt döntenek sokan az elektromos fűtési típusok mellett. Elektromos kazán, elektromos konvektor, elektromos radiátor, de fűtőpanelek is léteznek elektromos kivitelben. Azt azonban tudni kell, hogy ezeknek a rendszereknek a működtetése sokkal költségesebb, hiszen az áram napjainkban még mindig jelentősen drágább, mint a földgáz. Elsősorban kis alapterületű belvárosi lakásokban vagy alacsony belmagasságú családi házakban térülnek meg. Előnye (ami egyébként a hőszivattyú esetében is igaz), hogy napkollektorral is összeköthető, így a fűtési számlákat akár teljesen el is lehet felejteni.

  1. Kondenzációs gázkazán

Szerencsére az elmúlt évtizedekben rengeteget fejlődtek a gázkazánok is. A kondenzációs gázkazánok körülbelül 25-30 éve jelentek meg a piacon, a hagyományos gázkazánokkal szemben működésük azért gazdaságosabb és környezetkímélőbb, mert az úgynevezett égéstermékben lévő rejtett hőt is hasznosítja. Az égéstermék már a kazán belsejében 40-50 Celsius fok körüli hőmérsékletre hűl le, és leadja a benne rejlő hőenergiát is. Hagyományos gázkazánok esetén a kéményen távozó füstgáz hőmérséklete akár 80-90 Celsius fok is lehet – ezért a régi típusú kazános fűtéssel sokkal több energiát pocsékolunk el a levegőbe.

Az Európai Unió 2015-ös szabályozása alapján régi típusú kazán cseréjénél vagy építkezésnél gázkazánok közül már csak kondenzációs kazánok beüzemelése lehetséges.

A Kazán WebShopon mindegyik korszerű fűtési típus megtalálható, ráadásul épületgépészeti szakértő ügyfélszolgálat áll az Ön segítségére is, ha megrendelés előtt kérdései adódnának.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!