A Digitális Lábnyomod Védelme: A VPN Hálózatok Szerepe A Kibervédelemben

A modern világban ránk leselkedő veszélyek közül minden bizonnyal a kiberbiztonsági fenyegetésekről tud az átlagember a legkevesebbet. Ez különösen aggasztó, tekintve, hogy a fiatalabb generációk ma már hosszú órákat töltenek az interneten minden egyes nap. Az emberek többsége az internetet zenehallgatásra, mozizásra, barátokkal való kapcsolattartásra, ismerkedésre vagy játékra használja, például A Vulkan Vegas online kaszinóhoz hasonló oldalakat látogatva. Teljesen mindegy, hogy PC-ről, laptopról, tabletről vagy mobilról internetezel-e, mindig, minden pillanatban ezernyi veszély leselkedik rád. Ez akkor is igaz, ha a különféle csalásokról és az interneten jelenlévő társadalmi veszélyekről nem is beszélünk, hanem kizárólag csak a kiberbiztonságra fókuszálunk.

A VPN Működési Elve

A VPN az angol Virtual private Network rövidítése, amely magyarul körülbelül annyit tesz, hogy “Virtuális Privát Hálózat”. A VPN működési elve kettős. Egyrészt elfedi a valódi IP címedet és a lakhelyedet miközben internetezel, ezáltal segít megőrízni a privát szférádat. Ezen kívül egyfajta külső tűzfalként is működik, amely segít megakadályozni, hogy támadók vagy rosszindulatú szoftverek jussanak be az eszközödre. Alapesetben a legtöbb ember közvetlenül csatlakozik az internethez. Ez azt jelenti, hogy amikor például beírod egy weboldal címét, akkor közvetlen kapcsolat jön létre a weboldal szervergépe és a te számítógéped között. Annak ellenére, hogy ez egy szigorúan szabályozott, biztonságosnak mondott kapcsolat (erre szolgál a https protokoll), időről-időre a támadók mindig találnak egy-egy újabb sebezhetőséget vagy új módszert arra, hogy kéretlen kódokat juttassanak el az eszközödre, akár fileok, akár utasítások formájában.

A VPN lényege, hogy egyfajta köztes szereplőként viselkedik közted és az internet között. Ha VPN hálózaton keresztül csatlakozol az internetre, akkor amikor megnyitsz egy weboldalt, olyankor a számítógéped először csatlakozik a VPN hálózat egyik számítógépéhez, majd a létrejött kapcsolat még ezután akár több, mint egy tucat további számítógépen is keresztül mehet, mielőtt eljutna a szervereoldalra. Minden egyes, a VPN által biztosított kapcsolódási pont akadályt jelent a támadók számára, hogy hozzáférjenek a te eszközödhöz, vagy egyáltalán beazonosítsák azt, hiszen, ha valaki VPN-n keresztül csatlakozik a nethez, akkor a kapcsolat eredeti kiindulóforrása sokszor gyakorlatilag beazonosíthatatlanná válik.

Erre Jó A VPN

A VPN hálózatok megítélése az előbbiek miatt erősen ellentmondásos, hiszen egyrészről segít megvédeni a privát szférádat, másrészről annyira hatékony a használó valódi kilétének elrejtésében, hogy bűnözésre is előszeretettel használják. Magyarországon nem, de egyes országokban emiatt hivatalosan tilos a VPN használata, azonban ez a gyakorlatban nagyon nehezen betartható. Ha kicsit jobban meg szeretnéd érteni a VPN kettősségét, akkor érdemes röviden összefoglalni az előnyeit és a hátrányait is.

Előnyök:

  • A VPN segít megvédeni a személyes adataidat, megakadályozva azt, hogy ezek illetéktelenek kezébe kerüljenek.
  • A VNP segít megvédeni a számítógépedet a kártékony szoftverektől, azáltal, hogy egyfajta rendkívül erős és komplex külső tűzfalként működik.
  • VPN használatával kikerülhetsz bizonyos geokorlátozásokat, például csak meghatározott országokban elérhető tartalmakhoz és szolgáltatásokhoz is hozzáférhetsz azáltal, hogy olyan VPN-re csatlakozol, amely az adott országban található szervereken keresztül biztosít számodra kapcsolatot az internethez.

Hátrányok:

  • Mivel segítenek teljesen anonim módon internetezni, ezért a VPN hálózatokat bűnözők is előszeretettel használják. Alkalmas emellett arra is, hogy különféle társadalmilag elutasított, helytelen tartalomhoz egyesek anonim módon hozzáférést szerezzenek. Ez különösen nagy probléma például a gyermekpornográfia esetében.
  • A VPN hálózatokat sokan arra használják fel, hogy kikerüljenek különféle geokorlátozásokat, ezáltal tisztességtelen előnyre téve szert másokkal szemben.

Így Segíthet Neked Is A VPN

Ha szeretnéd biztonságban tudni a személyes adataidat és szeretnéd a számítógépedet jobban védeni a kibertámadások ellen, akkor a VPN neked is jó választás lehet. Ma már rengeteg VPN szoftver érhető el, amelyek többségét bárki letöltheti az internetről. Ezek egy része fizetős más része ingyenes. A legprofibb VPN hálózatok fizetősek, azonban az átlagfelhasználók igényeit az ingyenes változatok is tökéletesen kielégíthetik. A VPN használata az általad választott szolgáltatótól is függhet, azonban a legtöbb esetben rendkívül egyszerű:

  1. Válassz ki egy neked szimpatikus VPN szolgáltatót, regisztrálj, majd töltsd le a szolgáltató által biztosított alkalmazást.
  2. Indítsd el a szolgáltató által biztosított alkalmazást, majd végezd el a szükséged installációs lépéseket. Ehhez fizetős VPN esetén szükséged lehet az előfizetésed aktiválására is.
  3. Ezek után már csak annyi a dolgot, hogy elindítod a VPN alkalmazást, amely ezután automatikus védelmet nyújt neked.

További Lehetőségek A Személyes Adataid Védelmére

Amennyiben téged is aggaszt az, hogy ma már gyakorlatilag az összes tech cég a személyes adataidra utazik, valamint szeretnéd minél jobban védeni magadat a csalások elől, valamint a PC-det a vírusok elől, akkor a VPN használatán kívül további megoldások is vannak, amellyel növelheted a digitális biztonságodat. Használhatsz például adblock, azaz hirdetésblokkoló szoftvert, hogy minél kevesebb kéretlen tartalmat keljen végignézned. Léteznek továbbá olyan speciális böngészők is, amelyek kifejezetten az anonim használatra lettek tervezve. A különleges szoftverek használatán kívül persze te magad is sokat tehetsz az online biztonságodért, egyszerűen azzal, hogy jól meggondolod milyen weboldalakon regisztrálsz és hol milyen személyes adataidat adod meg az interneten. Az online biztonság egy olyan téma, amelybe mindenképpen érdemes egy kicsit jobban beleásnod magad, ha te is sok időt töltesz el az interneten, azért, hogy elkerüld a későbbi kényelmetlen szituációkat.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!