Hullámlemez vagy cserepeslemez: melyiket érdemes választani?

A kérdés nem is olyan bonyolult, hiszen a hullámlemez és a cseréplemez ára, tulajdonsága és ezért a felhasználási területe is eléggé eltérő.

Hullámlemez vagy cserepeslemez tető? Melyiket érdemes választani, melyek az előnyei? Olcsó, gyorsan szerelhető és időtálló tető alakítható ki belőlük.

Terasz, műhely vagy garázstető esetén, továbbá ipari, mezőgazdasági épületeknél a hullámlemez jobb választás lehet.

Amikor a cserepeslemezt érdemes választani

A választás nem csak a két lemez közötti ár alapján dől el, hanem legalább annyira esztétikai kérdés is egyben. Egy családiház vagy társasház, olyan épület esetében, ahol a ház megjelenése sokat számít, ott sokkal inkább a cserepeslemez a megfelelő választás. Lehet, hogy drágább, de szebb és harmonikusabb lesz az épület, továbbá a hőszigetelési és időtállósági szempontok is ebbe az irányba billentik a mérleget.

Többszörös korrózióvédelemmel van ellátva, az acéllemez vastagságától függően általában nehezebb, mint a hullámlemez, de sokkal olcsóbb és akár tízszer könnyebb, mint a hagyományos cserép, miközben esztétikai megjelenésében tudja ugyan azt.

Nem csak új épületeknél, de meglévő lakóházak tetőszerkezetének cseréjénél is gyakori választás a cseréplemez, különösen kedvelik a nagy színválaszték miatt.

Adott esetben az eredeti, még meglévő tetőszerkezetre is ráépíthető. Meg kell említeni, hogy környezetbarát választás, mivel kívánt méretben rendelhető meg a gyártótól, így a tető felépítésekor sokkal kevesebb hulladék keletkezik, továbbá fontos az is, hogy anyagának köszönhetően lebontása után újrahasznosítható.

Amikor a hullámlemez tető a jó választás

A hullámlemez, másnéven szinuszlemez vagy szinuszos trapézlemez a hagyományos trapézlemez egyik fajtája, de annál sokkal „lágyabb” megjelenésű. A hullámlemez általában 0,4 – 0,75 milliméter vastagságú horganyzott, tehát cinkkel felületkezelt acéllemezből készül, amelyet műanyag bevonattal is ellátnak a jobb időjárás elleni védelem érdekében. Méretválasztásnál figyelembe kell venni az úgynevezett „S” vagy „SIN” számot, ahol a betű a szinuszt, azaz a hullámot jelenti, az utána következő szám pedig a hullámprofil magasságát milliméterben kifejezve.

A hullámlemez esetében komoly előny, hogy különféle anyagból is gyártják, így a felhasználási célnak megfelelően olcsóbb megoldásokat is választhatunk. A műanyag vagy a bitumenes hullámlemez olcsóbb, mint az acéllemezből készült, tehát az egyszerűbb építményekre ezeket az olcsóbb tetőmegoldásokat gyakran választják (állattartó telepek, mezőgazdasági, ipari létesítmények). A műanyag hullámlemez legnagyobb előnye az olcsósága mellett az, hogy súlyra is a legkönnyebb, tehát ha ezek fontos választási szempontok, akkor máris meg van a megoldás.

A bitumenes hullámlemez szintén gazdaságos és tartós tető lehet, további előnye a nagyon könnyű alakíthatósága. A modern bitumenes hullámlemezt már formaldehid-mentesen állítják elő, így teljesen környezetbarátnak tekinthető.

A hullámlemez gyakori felhasználási területe a régi és egyben egészségtelen palatetők lecserélése. Ma már köztudott, hogy a hagyományos hullámpala az egészségre ártalmas azbesztet tartalmaz, amelynek a pora nemcsak a palatető bontásakor, de az élettartama alatt folyamatosan a levegőbe kerül, így károsítva a környezetében élők tüdejét.

A hullámlemez tető előnyei közt tehát első helyen az ára szerepel, valóban költséghatékony megoldás lehet sok esetben. A hullámlemezt is forgalmazzák acéllemezből, felületkezeléssel ellátva, így lakóépületeknél is jól felhasználható megfelelő hő- és zajszigeteléssel kiegészítve. Egy sor kedvező tulajdonsága felsorolható a hullámlemeznek is, amelyeket a cseréplemeznél már sorra vettünk: időtálló és időjárásálló,  nehezen szennyeződik, önhordó szerkezetének köszönhetően bármilyen felületre gyorsan és egyszerűen felszerelhető, kicsi a súlya és környezetbarát.

A hullámlemez alkalmas vízszintes, függőleges vagy keresztirányú burkolásra is. Változatos profilmagasságának, a rendelhető színeknek, a könnyű alakíthatóságnak és felszerelhetőségnek köszönhetően nagyon sokféle módon használható. Költség- és időhatékony megoldás, mivel a felrakása nem igényel komolyabb szaktudást, bár nagyobb gyakorlat vagy némi szakember segítség azért hasznos lehet.

Ne feledjük, hogy a hullámpala bizonyos változatai alkalmasak homlokzatburkolásra, belső falburkolat készítésére, kerítésépítésre, de akár garázsajtónak, melléképület falának is jó választás lehet.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!