Mire van szükség a műhelyben?

Mindenekelőtt elegendő helyre és jó minőségű világításra. Emellett nem árt, ha be tudjuk engedni a friss levegőt, van egy nagy munkaasztalunk, valamint szerszámaink, amivel elvégezhetjük a munka nagy részét. A funkcionális műhely alappillérei tehát ezek, de muszáj egy kicsit részletesebben is belemenni a dolgokba. 

Amennyiben például van lehetőségünk befolyásolni a műhely helyét, elhelyezkedését, akkor tartsuk szem előtt az elegendő fényt és levegőt. A gépektől és a munkától meleg lesz, sokszor kellemetlen szag, így ezeket már érdemes előre átgondolni.

Megfelelő elektromos hálózat

A takaritogep.hu műhelyfelszerelései között számtalan kisebb és nagyobb eszközt megtalálhatunk, amire polírozáshoz, tömítéshez, esetleg hegesztéshez szükség lehet. A gépek miatt azonban nagyon fontos tényező a villamos hálózat állapota. Amennyiben még csak most készül, akkor alaposan gondoljuk át a konnektorok helyét, a kapcsolók elrendezését. Munka közben jó lenne, ha nem kellene állandóan az ajtóhoz menni a villany felkapcsolásához.

Ahogy beltéren sem mindegy, hogy hol vannak a villanykapcsolók, úgy a műhelyben sem elvetendő szempont. Az asztallap magasságában értékelni fogjuk, ha van egy kapcsoló, amivel mindent irányíthatunk. A konnektorok tekintetében pedig főleg az asztal körül lesz szükség rá, hiszen itt használjuk a gépeket, a kisebb berendezéseket. Konnektorból sosem elég, jó ha van belőle a fal magasságában és a talaj körül is.

A legfontosabb felszerelések és azok elrendezése

Rend a lelke mindennek. Naivitás azonban azt gondolni, hogy nem fogunk rengeteg dobozt és eszközt betenni a műhelybe. A legtöbb esetben nem is kerül minden a helyére, így nem árt még az elején megfontolni, hogyan fogjuk a felszereléseket használni, hol akarjuk őket tárolni. 

A leggyakrabban használtakat mindig érdemes szem előtt tartani, hiszen lesznek olyan szerszámok, amikre napi szinten szükség lehet. Egy gurulós szerszámláda mindenre megoldást jelenthet, hisz nemcsak rendet tarthatunk vele, hanem minden kelléket egyszerre mozgathatunk.

A szekrénybe és a polcokra mindig rendszerezetten tegyük a dolgokat. Szemmagasságba kerüljön a kalapács, a csavarhúzó, a mérőszalag, amik majdnem minden munkához kellenek. Felülre a ritkábban használt, nem túl súlyos holmik, mint a vízmérték vagy a festékek. A nehezebb gépeket pedig az alsó polcokon érdemes tárolni. Ilyen a köszörű vagy éppen a fűrész.

Különleges kiegészítők a műhelybe

Sokan abba a hibába esnek, hogy kizárólag a fent említett szerszámokat, kalapácsot, fogót, esetleg csavarhúzót szerzik be. Pedig ha jobban belegondolunk, nem csak a képeket akarjuk majd a falra szerelni. 

Nem árt például egy támasztó állvány, esetleg egy krokodil emelő, amelynek segítségével a nehezebb tárgyak mozgatása sem okozhat problémát. A nagy emelőerő akár két tonnát is elbír. Az acél kerekek rendkívül strapabíróak, míg a forgó állvány lehetőséget ad arra, hogy még rugalmasabban használhassuk azt.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!