A montanai farmerek életérzése

Ha nincs is több száz hektáros birtoka, sok tucatnyi szarvasmarhája, akkor is átélheti milyen lehet az amerikai farmerek életérzése. Hisz valljuk be, csodás lehet a hatalmas területeken vágtatni, miközben a lenyűgöző tájban gyönyörködik.

Szerintünk ezt az érzést egy kicsit visszaadhatja szűkebb otthonának gondosan rendezett kertje is. Elég, ha mondjuk egy Cub Cadet fűnyíró traktor nyergébe pattan és onnan tekint végig saját kis birtokán.

Az AKC Kertészeti Szakáruház fűnyíró traktorok kínálata között pedig megtalálja az igazi amerikai feelinget elhozó gépeket is.

Made in USA

Szóval nem muszáj egyenesen Yellowstone-ba rohanni, itthon is elérhetővé válik az amerikai álom. A világhírű és csúcsminőségű szerszámairól ismert Stanley Black & Decker gyártásában készülő Cub Cadet fűnyíró traktorok hazánkban is nagy népszerűségnek örvendenek.

Amennyiben nagyobb terület gondozására keres gépet, akkor az egyik legjobb választás lehet az amerikai gyártó XT vagy XZ fűnyíró traktor szériája.

Egy fűnyíró traktor extrái

Az általános funkciók mellett szükséges lehet az erősített, robot hegesztett váz a strapabírás végett. Valamint nem árt egy dupla csöves első ütköző sem, ami mellé jár egy öntöttvas első tengely.

Rendkívül hasznos a szűk fordulókör, a 17 cm-es fordulás már bizony igencsak kiemelkedő lehet a kategóriában. Hasznos, ha kényelmes az ülés, hogy sokáig a nyeregben maradhasson a “lovasa”. Ezt szolgálja az ergonomikus, magas kialakítású ülés és a puha markolatú kormány.

A traktor lelke

Minden kerti berendezésnek, amit áram vagy benzin hajt, bizony a motor a lelke. A Cub Cadet típusok ezt figyelembe véve egy erős, kéthengeres Kawasaki motorral lettek felszerelve. 

A kínálatban megtalálható XZ5 modell ereje közel 20 lóerő. Viszont a nettó 14,5 kW teljesítmény előre meghatározott fordulatszámon lett mérve, így ennél nagyobb maximális teljesítményt is elérhet. Az XT2 pedig 13 lóerős a közel 10 kW-jával. A motorhoz kicsivel több, mint 11 literes üzemanyagtank társul a gondtalan munkavégzéshez.

Szorosan kapcsolódik a motorhoz a meghajtás. Mind a két típus szinte karbantartás nélküli hidrosztatikus rendszerrel van felszerelve, aminek előnye a fokozat nélküli hajtás és alacsony szervizigény.

Mekkora területtel képes megbirkózni? 

Az XT2 8.500 négyzetméternyi területtel bírkózik meg óránként. Ebben a 107 cm széles két vágókéses kialakítás lesz a segítségére, ami 12 pozícióban állítható 15-100 mm között. Az oldalkidobós, mulcsfedeles kivitelhez külön megvásárolható a fűgyűjtő is.

Az XZ5 viszont egy zero-turn, azaz nullfordulókörös gép. Ennek háromkéses kialakítása már 127 cm szélességben vág. A vágásmagassága 15 pozícióban állítható 25-115 cm magasság között. Elképesztő a teljesítménye, óránként 11.500 négyzetméter. A deflektor és mulcsfedél alapfelszereltség, a fűgyűjtő itt is opcionálisan beszerezhető kiegészítő.

Szóval kisebb-nagyobb területek magáncélú gondozására, de akár professzionális felhasználásra is tökéletes választás lehet a Cub Cadet fűnyíró traktorok egyike.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!