A stressz hatása a szervezetre

A modern életvitellel együtt jár a felfokozott tempó és a számos feladat, kihívás, amelyekkel nap mint nap meg kell küzdenünk. Mindez igen gyakran stresszhez vezet. A stressz része az életünknek, szinte nincs olyan ember, aki ne tapasztalná meg. Hogyan tudunk együtt élni vele, és milyen hatása van a hosszú távon fennálló stressznek?

A stressz élettani szerepe

Tulajdonképpen egy teljesen természetes reakcióról van szó, amelynek nagy szerepe van a túlélés szempontjából. A stressz hatására olyan hormonok szabadulnak fel a szervezetben, mint az adrenalin és a kortizol, amelyek rövid távon nagy teljesítmény kifejtését teszik lehetővé (így tudnak a zsákmányállatok elmenekülni a ragadozók elől), azonban hosszú távú jelenlétük nemkívánatos. 

A Halom Medical Egészségközpont kardiológiai szakrendelésein számos páciens jelenik meg olyan egészségügyi panaszokkal, amelynek elsődleges kiváltó oka a túlzott mértékű stressz.

Több olyan területe is van az egészségünknek, amelyet érinthet a stressz és a miatta jelenlévő hormonok nagy mennyisége. A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában, emésztőrendszeri zavarokban, az immunrendszer gyengeségében, mentális problémákban, alvászavar kialakulásában játszhat komoly szerepet. 

Betegségek kialakulása

Létezik egy nézet, miszerint a legtöbb egészségügyi probléma lelki eredetű. Nem tisztünk állást foglalni abban, hogy megállapítsuk ennek az elméletnek a helyességét. Azonban ha a stresszt is egy lelki problémának tekintjük, akkor igaz lehet a mondás, hiszen számos olyan betegséggel találkozhatunk, amelynek alapvetően az oka az életünkben tartósan jelen lévő stressz.

Az általa generált hormonális változások növelhetik a vérnyomást és a szívverést, ami hozzájárulhat a plakkok lerakódásához az érrendszerben. Ennek egyenes következménye egy kardiovaszkuláris megbetegedés. Ugyanígy kiválthat szívrohamot, stroke-ot vagy magas vérnyomást is.

A stressz kapcsolatban állhat emésztőrendszeri panaszokkal is, mint amilyen a gyomorfájdalom, a puffadás vagy az irritábilis bél szindróma. Gyengíti az immunrendszert is, amelynek következtében nyitva áll az ajtó a különféle fertőzéses megbetegedések számára, és a gyógyulást is lassíthatja. 

A hormonális változások és a gyengébb immunrendszer együttesen bőrproblémákhoz vezethet, és ekcéma, akné vagy pikkelysömör alakulhat ki. Állandó izomfeszülés is járhat vele, ami hosszú távon krónikus fájdalmat és mozgásszervi panaszokat eredményez.

Mentális problémák és harc a stressz ellen

A mentális egészséget is befolyásolja a stressz. Hosszú távon szorongáshoz, depresszióhoz vezet, ronthatja az alvásminőséget, és az idő múlásával negatívan befolyásolja a munkavégzés képességét, valamint a szociális kapcsolatokat is. 

Lehetőségünk van azonban fellépni ellene. Ehhez az első legfontosabb lépés a felismerés és a tudatosság. Egészséges életmóddal, relaxációval kordában tarthatók a káros következmények, és teljes életet élhetünk.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!