Vajon miért fontos tudnunk a helyiség páratartalmát?

A háztartások egy részében küzdenek a nedvesség okozta problémákkal, mint például a penészesedés. Túlzott vizesedés nemcsak a környezetünkre lehet káros, hanem szervezetünk számára is.

Az épületek állagromlása mellett többek között súlyos légúti megbetegedések kiváltója lehet a beltéren kialakult nedvesség miatti penészesedés. Nedvességmérő műszerrel könnyen megállapíthatjuk a vizesedés mértékét, azonban az oka többféle lehet.

Egy azonban biztos, az optimális páratartalom eléréséhez érdemes az Airfresh páramentesítő készülékei közül beüzemelnünk egyet, így biztosíthatjuk, hogy állandó értéken legyen a helyiség páratartalma. Vizsgáljuk meg részletesebben, hogy miért fontos tudnunk az épület, a bútorok és a levegő nedvességtartalmát.

Miért kell tudnunk a nedvesség mértékét?

A nedvességmérő műszer használata nem gyakori a háztartásokban, elsősorban szakembereknél láthatjuk az eszközt. Ettől függetlenül bárki megtapasztalhatja a nagymértékű párásodást műszer használata nélkül is, hiszen a zárt fürdőszobában zuhanyzás után például jóval magasabb a nedvességtartalom, mint a lakás többi részében. Akkor jelent igazán problémát a vizesedés, ha ez elhúzódó, hiszen így komoly károkat okozhat az épületben.

A vizesedés több okból is előfordulhat, általában rossz szigetelés, hiányos szellőzés, a falban eltört csövek váltják ki a helyiségen belüli párásodást. A nedves környezet kedvez a penész és gombák elszaporodásának, amelyek nemcsak az építőanyagokat károsíthatják, hanem egészségügyi problémákat is okozhatnak. A magas páratartalom kedvez a penész és poratkák elszaporodásának, amelyek légúti problémákat, allergiát és asztmás tüneteket okozhatnak. 

A nedvességmérő használata

Az optimális beltéri páratartalom általában 40-60% között mozog, mivel ez az érték biztosítja az egészséges környezetet. A páratartalom méréséhez használhatunk higrométert, ami pontosan megmutatja a levegő, a falak, a bútorok nedvességtartalmát. Kiválóan alkalmas arra is, hogy fatüzelésű kályhába kerülő faanyag víztartalmát megmérje, így csak a száraz darabok kerülnek a kazánba, ezzel megelőzve a károsanyag-kibocsátást és a füstképződést.

Miután meggyőződtünk arról, hogy túl párás a levegő, üzemeljünk be egy páramentesítő készüléket. Emellett mindenképpen ki kell deríteni a nedvesség okát, mert hosszú távon ezzel tudjuk megelőzni a kialakuló károsodásokat.

Páramentesítő eszköz

A páramentesítő készülék beszerzésével úrrá lehetünk a problémán. A berendezés működése alapvetően a levegő nedvességtartalmának csökkentésén alapul, amelyet a készülék belső hűtőrendszere segítségével valósít meg. 

A páramentesítő először a levegőt beszívja, majd azt egy hűtőtekercsen átvezeti, ahol a levegő lehűl, és a benne lévő vízgőz kicsapódik, így vízcseppekké alakul. Ezek a vízcseppek egy gyűjtőtartályba kerülnek. A folyamat segítségével hatékonyan csökkenhet a páratartalom, segítve ezzel a penész és egyéb nedvesség okozta problémák megelőzését.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!