Mitől lesz jó egy ügyvéd?

Mi mindennel foglalkozik egy ügyvéd? Mit jelentenek a védőügyvéd, büntetőjogi ügyvéd vagy büntetőügyvéd kifejezések, és legfőképp: mitől lesz jó egy ügyvéd? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Milyen ügyvédeket különböztetünk meg?

A bevezetőben megnevezett három fogalom szinte ugyanazt jelenti, de némi pontosítás szükséges hozzájuk. A védőügyvéd, ahogyan Dr. Tóth Attila Tas védőügyvéd is, a büntetőeljárásban látja el a terhelt védelmét. Ezt a megnevezést definiálja a büntetőeljárási törvény is. Nagyon sokrétű feladatot látnak el, nem feltétlenül csak gyilkosságokra és rablásokra kell itt gondolnunk, hiszen akkor is a védőügyvéd áll a terhelt mellett, ha például környezetkárosítással, illegális hulladéklerakással vagy ipari szennyezéssel vádolják.

A büntetőjogi ügyvéd vagy a büntetőügyvéd kifejezést a jog nem használja. Így hívja a szakma azokat az ügyvédeket, akik a büntetőjogi esetekre specializálódtak. Ez a fogalom némiképp tágabb, mint a védőügyvédé. Amíg a védőügyvéd a vádlott védelmét látja el, addig a büntetőügyvéd a sértett vagy vagyoni érdekelt képviseletében is felléphet.

A specializálódás, mint amilyen a büntetőjogra specializálódás is, egyre inkább szükségszerű, hiszen gyors ütemben változnak a jogszabályok, újabb és újabb területtel bővülnek az egyes területek. 

A jó ügyvéd ismérve I. – szakmai tudás

Alapvető elvárás, hogy egy jó ügyvéd ismerje a joganyagot. Ez nem is olyan egyszerű feladat, hiszen nem lehet csak az egyetemen megtanultakból gazdálkodni. Mivel gyorsan változik a jogrendszer, elkerülhetetlen, hogy egy jó ügyvéd folyamatosan nyomon kövesse ezeket a változásokat, és naprakészen tartsa ismereteit.

Ugyanilyen fontos az is, hogy ne csak a jogszabályokat ismerje, hanem rendszeresen tanulmányozza a magasabb szintű bíróságok döntéseit az egyes esetek kapcsán, mivel gyakran ezek segítenek a gyakorlatban értelmezni az olyan jogszabályokat, amelyek alapján többféle döntés is születhet.

A jó ügyvéd ismérve II. – tapasztalat

A szakmai tapasztalat fontos ezen a területen, de nem szabad csak ez alapján megítélni, ki számíthat jó ügyvédnek és ki nem. 

Ez azért van így, mert hiába van több tízéves tapasztalata egy védőügyvédnek, ha csak az elmúlt tíz évben is jelentős mértékben változott a jogszabályi környezet. Másrészt pedig egy adott területre “szakosodva” rövidebb idő alatt is több tapasztalatot lehet gyűjteni, mint specializáció nélkül.

A jó ügyvéd ismérve III. – egyéb készségek

A jó ügyvédet a fentieken kívül még sok más készség is meghatározza. Ilyen például a tárgyalótermi jelenlét, amely elsődlegesen jó helyzetfelismerési, jó kommunikációs képességet és helyes kérdezési technikát jelent. Fontos, hogy a védőbeszédet is felkészülten tudja megtartani, hiszen ez az ügyvédi munka csúcsa. Ugyanígy nagy hangsúly kerül a jó elemzőkészségre, a határozottságra és stratégiai gondolkodásra.

A védőügyvéd célja minden esetben kihozni az adott helyzetből az ügyfél számára legjobbat.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!