A kávézacc ezer arca – hasznos tippek a háztartásban

Gondolta volna, hogy a kávézacc, amit a legtöbben egyszerűen kidobnak (jó esetben a komposzt kukába), számos izgalmas felhasználási módot rejt magában?

Ez a hétköznapinak gondolt kvázi “hulladék” számos, otthon használatos szer, vegyi anyag környezetbarát alternatívája lehet a lakásban, illetve a kertben, de még a szépségápolásban is, hiszen kozmetikumnak sem utolsó. Tehát amikor legközelebb, a KávéVerzum kínálatában vásárolt szemes kávé lefőzött örleményével elindulna a kuka felé, jusson eszébe, hogy a kávézacc újrahasznosításával nemcsak pénzt spórolhat, hanem hozzájárulhat egy fenntarthatóbb jövő eléréséhez.

A természetes növényápoló, rovarűző

A kávézaccot érdemes nagyobb mennyiségben összegyűjteni, hiszen remekül alkalmazható a kertben. Egyszerű komposztnak sem utolsó, hiszen magas tápanyagtartalmának köszönhetően hatékonyan gazdagítja a talajt, különösen a savas közeget kedvelő növényeknek ajánlott, mint például a rózsák, a hortenzia, vagy éppen az áfonya.

Felhasználása a kertben egyáltalán nem bonyolult, elég csak egyszerűen komposzthoz keverni, hogy fokozza vele annak tápértékét.

A zacc nemcsak táplálja a talajt és ezáltal a növényeit, de afféle extra szolgáltatásként természetes rovarriasztó szerként is működik, távol tartja a hangyákat, csigákat és más kártevőket a zaccal körbeszórt növényektől, tehát egyfajta természetbarát kártevő távoltartó kerítésként funkcionál.

Zaccal a konyha és a fürdő tisztaságáért

Akkor is hasznára lehet a kávézacc, ha éppen nincsen kertje, hiszen enyhe dörzsölő hatása miatt természetes súrolószerként is hatékony, amit a háztartásban számos felület tisztán tartása érdekében alkalmazhat sikerrel.

Segít megelőzni a zsíros lerakódásokat a lefolyóból, enyhén savas kémhatása miatt.

Kávéval a szépségért

Azt már régóta tudjuk, hogy a kávé úgymond belsőleg alkalmazva milyen kedvező élettani hatással bír, az viszont talán az Ön számára is újdonság, hogy remek bőrradír, amely eltávolítja az elhalt hámsejteket, miközben serkenti a bőr keringését.

Alkalmazható akár a test egész felületén is, érdemes tusfürdővel keverve átdörzsölni vele az egész testet, hogy a bőre simább és feszesebb legyen.

Gondolom az már nem is meglepő, hogy a kávézacc a cellulitisz elleni házi pakolások talán legkedveltebb alapanyaga, érdemes ebben a minőségében is adni neki egy esélyt.

Mint bizonyára a fentiekből is kitűnik, a kávézacc messze nem egyszerű háztartási hulladék, sokkal inkább remek alapanyag, mely akár a kertben, akár a háztartásban, de még a bőre ápolásában is kiváló szolgálatot tehet, érdemes rá tisztelettel tekinteni, ahelyett hogy szinte automatikusan a kukába dobná.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!