Milyen összefüggés lehet a multivitamin alkalmazása és a halálozási kockázat között?

A multivitamin használata és a halálozási kockázat közötti kapcsolat vizsgálata változó környezetünkben egyre nagyobb szerephez jut. Ezen termékek alkalmazása egyre elterjedtebb, miközben vegyes eredmények születtek a kutatások során.

Multivitaminokkal az egészség megőrzéséért?

A multivitaminok használata az utóbbi évtizedekben egyre népszerűbb, különösen azon személyek körében, akik az egészségüket szeretnék minél tovább megőrizni vagy javítani. Sok ember napi rendszerességgel fogyaszt multivitaminokat abban a tudatban, hogy ezzel mérsékelheti a betegségek kialakulásának a kockázatát és növelheti az élettartamát. Viszont az ezekkel a készítményekkel kapcsolatban elvégzett kutatások elég vegyes eredményeket mutattak.

A LifestylePro Academy vegán életmód és táplálkozási tanácsadó képzésén is szó esik a vitaminok nélkülözhetetlen élettani szerepéről, hiányos bevitelük esetleges kellemetlen következményeiről.

A kutatások szerint nincs szignifikáns különbség a két vizsgált csoport között

A tanulmány szerint – ami a JAMA Network Open folyóiratban jelent meg – a multivitamin-használat az összes halálozási kockázattal három amerikai prospektív kohorszban végzett vizsgálat alapján nem mutatott összefüggést. 

A kutatás alkalmával több, mint 390.000 egészséges felnőtt adatait elemezték, akik résztvevői voltak a National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study, az Agricultural Health Study, valamint a Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Screening Trial kutatásnak.

Az eredmények szerint a multivitamin-fogyasztóknál statisztikailag nem volt szignifikáns különbség a halálozási kockázatban azokhoz képest, akik nem szedtek multivitaminokat.

További kutatásokat kell végezni ahhoz, hogy a multivitaminok valódi hatásairól tisztább képet alkossanak

Dr. Elizabeth Loftfield – aki a tanulmány egyik szerzője – kiemelte, hogy annak ellenére, hogy a multivitamin-használat nem volt összefüggésben a halálozási kockázat csökkenésével, még további kutatások kellenek annak megértéséhez, hogy a különböző demográfiai csoportokban a multivitaminoknak milyen hatásai lehetnek.

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy bár a multivitaminok nagyon széles körben elterjedtek, a használatuk inkább a kiegyensúlyozott étrend kiegészítéseként, semmint helyettesítőjeként szolgál. Az eredmények arra is utalnak, hogy a multivitaminok szedése nem garantál további előnyt a halálozási kockázat csökkentése szempontjából, és helyettük a táplálkozási ajánlásoknak az egészséges étrendre kellene fókuszálniuk.

A tanulmány eredményei arra is rávilágítanak, hogy a multivitaminok – elterjedésük ellenére, – sem járnak egyértelmű előnyökkel az összes halálozási kockázat csökkentésében. 

A jövőbeni kutatások abban segíthetnek, hogy jobban megértsük, mely csoportok részére lehetnek hasznosak a multivitaminok, illetve, hogy milyen körülmények között.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!