Főzés útközben – tippek kamionsofőröknek

Kamionsofőrként az ember gyakran hosszú órákat tölt az úton, távol az otthoni ételektől és a konyha kényelmétől. Egy kis kreativitással azonban a vezetőfülkében is lehetőség nyílik arra, hogy ízletes ételek kerüljenek a tányérra. 

A szükséges eszközök 

A TruckerShop – Kamion- és haszongépjármű felszerelés bolt kamionos konyha kategóriájában olyan eszközöket találunk, melyek megkönnyíthetik a mindennapi ételkészítést. Így nem szükséges előre csomagolt, hűtött ételeket vásárolni, amivel egyrészt az egészségét is óvja az ember, másrészt pedig a környezetet is védi. Hiszen az előre csomagolt ételek rengeteg hulladékot termelnek, nem beszélve arról, hogy az előállításuk is terheli a környezetet. 

Legyen szó elektromos sütőről vagy szendvicssütőről, vízforralóról vagy kávéfőzőről, ezek az egyszerűen használható eszközök nagy segítségünkre lehetnek útközben. Akár egy mini gázfőző vagy elektromos főzőedény segítségével is el tudjuk készíteni ételeinket, így bármennyire is távol lehetünk otthonunktól, a hazai ízekről nem kell teljesen lemondanunk. 

Kihívások és tervezés

A kamionsofőrök a jó étkezés terén sok kihívással szembesülnek, ha útra kelnek. A korlátozott tárolóhelyek, a főzési lehetőségek hiánya és a hosszú úton töltött órák csábítóvá tehetik a gyorsételeket vagy az előre csomagolt ételeket. 

Ezt kiküszöbölendő, érdemes már az út megkezdése előtt megtervezni az utazás alatti étkezést. Ez segít a hatékony vásárlásban és biztosítja azt is, hogy mindenünk meglegyen, amire szükség lehet. Válasszunk olyan recepteket, melyek egyszerűek, minimális számú összetevőt igényelnek, és egy edényben vagy serpenyőben elkészíthetők. 

Sok nagyobb megállóhelyen, parkolóban már kaphatók friss élelmiszerek, illetve ha időnk engedi, akár egy-egy helyi piacot és élelmiszerboltot is felkereshetünk, hogy mindig friss hozzávalókból főzzünk. 

Fontos a biztonság is, az alapanyagok megfelelő tárolása és kezelése megakadályozza a romlást és a szennyeződéseket. 

Segítség a főzésben 

Mielőtt elindulnánk, érdemes tehát mindent előkészíteni és megtervezni. Az alapanyagokat előkészíthetjük például zárható tasakokban, melyek nemcsak frissen tartják az ételt, de kevesebb helyet is foglalnak a hűtőben. Ne vigyünk magunkkal továbbá sok tányért és evőeszközt, nem kell szűkösebbé tenni a kabint, mint amilyen valójában. Felejtsük el az eldobható műanyag edényeket, egy kést, kanalat, tányért elmosni nem tart sokáig, kényelmesebb is lesz így enni, és még a környezetnek is jót teszünk. 

Mindig tartsuk biztonságban a készülékeket, melyekkel dolgozunk, és győződjünk meg arról, hogy kikapcsoltuk, amikor végeztünk a főzéssel. Bár sokszor egy-egy fárasztó nap után valóban kényelmesebb lehet gyorsétteremben zárni a napot, hosszú távon mégis jobban megéri készíteni valamilyen egészséges és tápláló ételt.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!