A szilikon sütőformák az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak mind a háztartásokban, mind a cukrászatban. Nem véletlenül persze, hiszen könnyen tisztíthatók, tapadásmentesek, és sokoldalúan felhasználhatók. De vajon mire kell figyelni a használatuk során?
Mostanában egyre többen adják a fejüket a sütésre, ami egy fantasztikus dolog. A próbálkozásainkat megkönnyíthetik a Süss Velem Webáruházban található cukrász kellékek – Budapest területéről is egyszerűen beszerezhetők –, amelyekkel olyan süteményeket készíthetünk, hogy majd azt hiszik a rokonok, barátok, hogy cukrászdából hoztuk őket. Oldalukon szilikon sütőformák is megtalálhatók, különböző méretekben és formákban egyaránt!
De miért jó a szilikon sütőforma? Egyáltalán hogyan kell használni?
A szilikon sütőforma előnyei
A hagyományos fém és kerámia sütőformák mellett a szilikon társaik is egyre nagyobb teret hódítanak. Rendkívül rugalmasak ezek a termékek, így nem kell izgulnunk, hogy nehezen tudjuk eltávolítani belőlük a sütit, vagy esetleg amiatt, hogy kivétel közben szétesnek.
Könnyen tisztíthatók bármivel, és egyáltalán nem igényelnek zsiradékot használat közben, ami egészségügyileg is hatalmas piros pont, amellett, hogy nem ragad oda a süti.
Környezetvédelem szempontjából is egy fantasztikus választás, hiszen hosszú élettartamúak, nem úgy, mint az egyszer használatos sütőpapírok. Emellett a szilikon BPA-mentes és élelmiszer-biztonságos anyag, így nem oldódnak ki belőle káros vegyületek sütés közben.
Mire kell figyelnünk a használat során?
Bár a szilikon sütőformák használata elképesztően egyszerű, néhány alapvető szabály azért van a használatukra, hogy hosszú ideig segíthessenek minket:
- Első használat előtt MINDIG mossuk el meleg vízzel, majd töröljük szárazra.
- Helyezzük sütés előtt egy tepsire vagy rácsra, hogy a beleöntött tészta ne boruljon ki – ez azért kell, mert a szilikon egy rugalmas anyag, így jobb az elővigyázatosság.
- Ne használjunk éles eszközöket a formán, hiszen a szilikon sérülékeny.
- Ne használjuk grillező funkcióval, ne helyezzük láng fölé.
- Hagyjuk benne kihűlni a süteményeket, majd utána szedjük ki őket.
Így tároljuk és tisztítsuk őket
Az egyik legnagyobb erényük – amit már említettünk is –, hogy könnyen tisztíthatók. Mivel tapadásmentes anyagból készülnek, sok esetben elég csak langyos vízzel elöblíteni őket. Ha esetleg mégis maradna valami makacs szennyeződés rajtuk, akkor puha szivaccsal könnyen eltávolíthatjuk azt.
A hosszabb élettartam érdekében kerüljük a durva dörzsi szivacsokat és tisztítószereket. A mosogatógépben tisztíthatjuk őket, de a legjobb, ha kézzel gyorsan elmossuk. Fontos tudni, hogy a szilikon egy idővel magába szívhat némi zsiradékot, ami foltokat okozhat, de ez forró vízzel könnyedén eltávolítható.
Tárolásnál pedig ügyeljünk arra, hogy ne hajlítsuk meg túlzottan a formákat, mert eldeformálódhatnak!
Ha úgy gondolod, ezeket a könnyű feltételeket tudod tartani, akkor mindenképpen látogass el a Süss Velem Webáruház oldalára, ahol a szilikon formák mellett számos cukrászkelléket is találhatsz.