A törvény nem tiltja, hogy valaki saját részre pálinkát főzzön otthon, így sokan élnek is a lehetőséggel, és időközönként nekiállnak egy saját gyártású, ízesítésű szeszes ital előállításának.
Ilyenkor gyakran felmerül a kérdés: kell-e gyümölcsaromát tenni a párlatba? Vannak, akik ellenzik a pálinka aroma használatát, és a tisztaságot részesítik előnyben, míg mások örömmel próbálnak ki többféle lehetőséget – évről évre mást.
Nekik például érdemes szétnézniük az I make webáruházban, ahol többek közt a sör- és pálinkafőzéshez lehet találni hasznos kellékeket. Ugyanitt ízfokozók, gyümölcsaromák is beszerezhetők, de vajon érdemes ebből rendelni?
Az íz sokat számít
A fenti kérdésre mindenképpen azt kell mondanunk, hogy igen, jó, ha szétnézünk az I make webáruházban az aromák között, mert egészen különleges termékeket fogunk találni. Még azoknak is ajánlatos felkeresniük az oldalt, akik egyébként nem érintettek az otthoni pálinkafőzésben, hiszen az itt kapható gyümölcsaromák szörpkészítéshez vagy még süteménysütéshez is felhasználhatók!
Mindenki tudja, hogy az ízek mennyire számítanak – az ízfokozók pedig épp azért vannak, hogy általuk hangsúlyosabban jelenjen meg egy-egy jellegzetesség. Egy pálinkához a sárgabarack például remekül illik, de kísérletezhetünk eperrel, málnával vagy akár szőlővel, áfonyával, cseresznyével, sőt még dióval is. A sort hosszasan lehetne folytatni.
Hogyan kell alkalmazni a gyümölcsaromákat?
A gyümölcsaromák használata nagyon egyszerű, de a pontos adagolás felvet pár kérdést. Az biztos, hogy nincs egyetértés a szakmán belül sem, milyen italhoz mennyi ízfokozó szükséges.
Van egy ökölszabály: 1 liter párlathoz 1 milliliter aroma elegendő. Persze vannak, akik ezt keveslik, és többet tesznek a főzetbe, míg ott a másik véglet is: ők azok, akik elzárkóznak attól, hogy ízfokozót használjanak.
Ahogyan két háziasszony sem főzi meg egyformán a húslevest, ugyanúgy nem lesz két mester sem, akik azonos módon állítanák elő a saját pálinkájukat. Épp ez a szép ebben a hobbiban: akik szabadidejükben szeretnek otthon sört vagy pálinkát főzni, azt élvezik a legjobban, hogy kísérletezhetnek az ízekkel, aromákkal, adagokkal.
Nem is lehet abbahagyni könnyen ezt a tevékenységet, aki egyszer a rabja lett, hamar átlátja, mennyiféle lehetőség van, és szeretné mindet kipróbálni.
Tartsunk be néhány szabályt!
Érdemes tudni, hogy mikor szabad beletenni az ízfokozót a párlatba: mindenképpen csak a szeszfok beállítása után. Ezután már ne szellőztessük a pálinkát. Érlelésre nincs szükség, amint hozzáadtuk a vágyott ízt, keverjük el – és fogyaszthatjuk is az italt!
Vannak, akik még további különlegességgel is szeretnék megbolondítani a főzetet: aszalt gyümölcsöket is lehet tenni a pálinkába – ezek a finomságok is beszerezhetők az I make webáruházban!
Ajánlott megkérdezni a barátokat, családtagokat, nekik melyik íz a kedvencük, és ez alapján választani! Ne feledjük: az otthon főzött pálinka nem értékesíthető, és előre be kell jelenteni a hatóságoknál, hány litert fogunk főzni.