Biztos sokan asszociálnak a borsófehérje hallatán a zöldborsóra, de bármily meglepő, a kettőnek semmi köze egymáshoz. A sárgaborsóhoz annál inkább, ugyanis általában ebből nyerik ki szárítás és őrlés útján ezt a növényi fehérjét.
Elsősorban az élelmiszeripar használja étrend-kiegészítők gyártásához. Nagy népszerűségnek örvend a vegán, vegetáriánus vagy tejmentes étrendet alkalmazók körében, ami nem csoda, hiszen a borsófehérje kiváló fehérjeforrás és sokáig fenntartja a teltségérzetet.
A Bulkshop egészséges életmódot hirdető magyar kisvállalkozás kínálatában is megtalálható granulátum, illetve kiskocka formájában, itt ráadásul receptekkel és további tanácsokkal várják a látogatókat.
A borsófehérje előállítása
A folyamat ökológiai lábnyoma bizonyítottan kisebb az állati eredetű fehérjéknél. Kevesebb vízre és erőforrásra van szükség, nem mellesleg a talaj szerkezetét is erősíti.
Rendkívül egyszerű a folyamat: a sárgaborsót mechanikusan dolgozzák fel, mégpedig először megszárítják, majd megőrlik. A következő lépés, hogy sóoldatba teszik a megőrölt sárgaborsót és áztatni kezdik, hogy a benne lévő keményítőanyagok távozhassanak. Így egy dús fehérjemassza keletkezik, melyet legvégső lépésként a kívánt állagra alakítanak.
Mindig a céltermék dönti el, hogy mi a megfelelő feldolgozási eljárás. Az izolátumok a legmagasabb fehérjekoncentrációval bírnak, a koncentrátumoknál ez kicsit alacsonyabb és előfordul, hogy tartalmaznak zsírt és szénhidrátot. A texturált termékek (granulátum) pedig jellemzően húspótlóként szolgálnak.
A Bulkshop oldalát böngészve is találkozhatsz különböző fehérjeforrásokkal, melyeket könnyen beépíthetsz az étrendedbe. Ha a borsófehérjét választod, akkor számos előnyét élvezheted a fogyasztásának.
A borsófehérje jótékony hatásai
Azt is mondhatnánk egyszerűen, hogy superfood. Kiváló aminosavforrás: lizin és arginin található benne nagy mennyiségben. Habár fehérjetartalma magas, de nem teljes értékű, azaz nem tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat. Ennek fényében érdemes más fehérjeforrrásokkal is gazdagítani az étrendet.
Az edzés utáni fogyasztása kifejezetten hasznos, mert hozzájárul az izmok regenerációjához. A speciális diétákba is könnyen beilleszthető, hiszen sem tejterméket, sem pedig glutént nem tartalmaz.
Könnyen emészthető, így nem terheli a bélrendszert a tejalapú fehérjékkel ellentétben. A szív- és érrendszerre is előnyös lehet, illetve kutatás bizonyítja a koleszterincsökkentő és a vérnyomásra gyakorolt pozitív hatását is.
További érdekességek, tudnivalók
A borsófehérje egy egészséges, növényi eredetű fehérjeforrás. Akár granulátum, akár kocka formájában nagyszerű húspótló lehet, mely természetes ízének köszönhetően jól át tudja venni a fűszerek és szószok ízét.
Kiváló választás nemcsak vegánoknak és vegetáriánusoknak, hanem mindazoknak, akik különleges alapanyagokkal szeretnék feldobni étrendjüket és fontos számukra környezetünk megóvása.