A fekete paradicsomot egy elfeledett vadparadicsomból hozták létre. A teljesen újfajta paradicsom tíz évnyi keresztezés eredménye. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy nem genetikai módosításról van szó, hanem szigorúan keresztezésről. A fekete paradicsom nagyon hasonlít a közönséges paradicsomra, de a színe és az íze nagyon más. Rendkívül ízletes paradicsomféle, de ellentétben a piros paradicsommal, az érési folyamat bármely fázisában fogyasztható, akkor is ízletes amikor még nincs megérve.
Eleinte sötétzöld színű, ilyenkor kiválóan lehet szeletelni. Aztán sötétbarnává érik, ilyenkor édesen zamatos az íze, és végül fekete lesz, ilyenkor a legszaftosabb és legédesebb, ami a megnövekedett fruktóztartalomnak köszönhető. A héjának fekete színe egy véletlen, vagyis nem mesterséges, genetikai mutáció eredménye, a belseje viszont ugyanolyan piros, mint a hagyományos paradicsomé. Laboratóriumi vizsgálatok bizonyítják, hogy a fekete paradicsom jóval gazdagabb egészséges antioxidánsokban. Állítólag a cukorbetegség, a rák és az elhízás megelőzésében is hatékony a fekete paradicsom. Az íze pedig finomabb és zamatosabb a szokványos fajtáknál.