A megfelelő serpenyők kiválasztása

Az ételek elkészítéséhez nagyon sokféle serpenyő közül választhatunk, elmondható, hogy a bőség zavarával küzdünk a vásárlás során. Mind anyagában, mind formájában, mind pedig kialakításában számtalan változatot találunk, a konyha teljes felszereléséhez pedig mindenképpen többfélét is be kell szereznünk. 

Egyes ételek speciális serpenyőt igényelnek, mások univerzálisan használhatók, cikkünkben megnézzük, melyek azok az alapdarabok, amelyek nélkül nem működhet egy professzionális vendéglátó vállalkozás.

Mi is pontosan a serpenyő?

A Gasztronagyker.hu oldalán is kapható serpenyő általános jellemzője, hogy alacsony falú, általában hosszú fogóval ellátott edény, amelyekben főleg sütési, pirítási és párolási műveletet végzünk. Alkalmas a húsok és a köretek elkészítésére is és vannak speciális változatai amelyek egyes ételtípusokra vagy sütési módra ajánlatosak.

A serpenyő vásárlásakor figyelemmel kell lenni arra, hogy milyen tűzhelyet használunk, hiszen sok termék nem alkalmas az indukciós tűzhelyeken történő használatra.

A serpenyők anyaga

Ezek a termékek készülhetnek rozsdamentes acélból, vasból, alumíniumból és kaphatnak speciális bevonatokat például teflont vagy gyémántot. A speciális bevonatok megakadályozzák az étel leégését, tapadásmentes sütést biztosítanak. A nem rozsdamentes és a bevonatos serpenyők esetében figyelni kell arra, hogy ne karcoljuk meg a serpenyőt, valamint a mosogatógépbe sem szabad ezeket az eszközöket beletenni. A megerősített talprész az egyenletes hőeloszlást biztosítja, ezáltal az étel egyenletesebben fog sülni.

A bevonatos serpenyők

Ezek a termékek készülhetnek indukciós tűzhelyre alkalmasnak, de van köztük olyan, amit csak kerámialapos és hagyományos vagy gáztűzhelyen használhatunk. A bevonat megakadályozza az étel letapadását, azonban az edény védelme érdekében annak túlhevülését meg kell akadályozni. A gasztronagyker.hu aluminium bevonatos serpenyői lehetővé teszik az étel könnyű tányérra csúsztatását, 5 rétegből álló PTFE bevonattal készülnek, bírják az erős igénybevételt is.

Egyéb serpenyőfajták

Az igényektől függően vásárolhatunk palacsintasütőt, ami minden konyhában egy alapfelszerelés, az ázsiai ételekhez készült wokot vagy a hagyományos spanyol étel elkészítéséhez tökéletes paellasütőt.

A grillserpenyők a zöldségek és húsok grillezéséhez ideálisak, egyes változatai bordázott kialakításúak, ezért a grill élmény még inkább adott lesz. Az öntöttvas változatok a használat során egyre jobban fognak működni, használaton kívül pedig beolajozva tegyük el őket.

A szeletsütők a panírozott ételek számára készültek, az étel gyorsan elkészül bennük és nagyon kényelmes a használatuk. A rozsdamentes serpenyők mosogatógépben is tisztíthatók és bármilyen tűzhelyen használhatók, a vasserpenyők esetében vigyázni kell arra, hogy ne karcoljuk össze őket. A tálalóedények öntöttvasból készülnek és fa alátétet is tartalmaznak az asztal védelme érdekében, ezek az étel elkészítésére is alkalmasak.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!