Az olaszok legismertebb ételét, a pizzát szinte mindenki szereti, és ki ne próbálkozott volna már pizzasütéssel otthonában, több-kevesebb sikerrel, mert hiába a legjobb tésztarecept és hozzávalók, a tökéletes végeredmény nem garantált.
De mi lehet az oka annak, hogy legnagyobb igyekezetünk ellenére sem sikerül az éttermekben készült állagot otthoni körülmények között elérni, ha mindent ugyanúgy csinálunk, ahogy az a nagykönyvben meg van írva?
A legfőbb különbség a lepény ropogóssága, ennek pedig az oka nem más, mint a sütő. De van néhány olyan eszköz a Grillplaza.hu kínálatában, amely segíthet a megfelelő állag elérésében, illetve a sütés során, cikkünkben ezekről lesz szó.
A kemencében sült pizza az igazi?
Aki evett már fatüzelésű kemencében sült pizzát, az tudja, hogy annak íze és állaga semmihez sem hasonlítható, megismételhetetlen. A pizzériákban, éttermekben sütött pizza 1-2 perc alatt ropogósra sül, az alja nem ázik el, a tetején a sajt szintén tökéletes állagú.
A tésztán, pontosabban annak hozzávalóin és kelesztésén is sok múlik, kizárólag kiváló minőségű alapanyagokból készülhet valódi lepény. De ha be is tartjuk ezeket a szabályokat, akkor sem biztos a siker. A háztartási tűzhelyeken hiába is próbálkozunk, ugyanis a tökéletes állag egyik titka a megfelelő hőmérséklet, ezek pedig közel sem tudják azt, amire szükség lenne.
A konyhai sütőket jó esetben is legfeljebb 350 ℃-ra fűthetjük fel, míg a ropogósságot 500 ℃ körüli hőmérséklet biztosítja, illetve a megfelelő kialakítás. A jó hír azonban, hogy ezt nemcsak a kemencék tudják garantálni, hanem a grillsütők is, így ha rendelkezek fatüzelésű grillel vagy kamadóval, máris adottak a feltételek. Sőt, bizonyos eszközökkel a konyhai sütőkben is tehetünk egy próbát. Lássuk, melyek ezek!
Hasznos kiegészítők pizzasütéshez
A szükségesnél alacsonyabb hőfok azt eredményezi, a tésztának több idő kell a süléshez, a sajtnak az olvadáshoz. Egy pizzakő sokat segíthet, ha ropogós pizzát készítenénk otthoni körülmények között, ugyanis ez a porózus kőlap szerkezeténél fogva segít, hogy a lepény alja ne nedvesedjen be, hanem ropogós legyen alacsonyabb hőfokon is.
Különböző méretekben kapható, és tökéletesen használható a grilleken is, sőt, akár öntöttvas kupolát is vásárolhatunk hozzá, amely úgy működik, akár egy kemence, egyenletes hőt biztosít alul-felül.
A pizza sütőtérbe helyezését és annak elkészülte után a kivételét, az égési sérülések elkerülését segítik a rövidebb vagy hosszabb, illetve kihajtható nyéllel rendelkező pizzalapátok.
Ne elégedj meg kevesebbel!
Egy saját magunk által sütött pizza, mégha nem is tökéletes, finomabb lehet, mint egy készen vásárolt, de ha azt szeretnénk, hogy állagában a leginkább hasonlítson az eredetihez, érdemes beszerezni a különböző pizzasütő eszközöket. Ezek birtokában akár barátokat is hívhatunk, pizzapartit is rendezhetünk, a siker nem maradhat el.
Adj esélyt magadnak, pizzakő és kupola segítségével süsd meg otthon a tökéletesen ropogós pizzát a sütőben vagy a grillen! Ezzel még a környezetet is jobban kíméled, mintha a rendelést választanád.