A feleslegessé váló műanyag flakonok óriási környezetvédelmi problémát jelentenek világszerte. Egy tavaly közzétett tanulmány szerint a világ óceánfelületének 88 százalékán kimutatható a műanyagszemét. Egy londoni stratup vállalkozás, a Skipping Rocks Lab ennek megoldására fejlesztette ki a biológiailag lebomló, de akár meg is ehető “buborékot”, mely hatalmas áttörést jelenthetne a műanyaghulladék csökkentésében.
Rodrigo García González már korábban is felhívta magára a figyelmet különleges találmányaival, de most egy világszerte hatalmast érdeklődést kiváltó ötlettel állt elő, melynek megvalósításában az Imperial College London két hallgatója; Guillaume Couche és Pierre Paslier segítette. Az Ooho nevet viselő találmányuk néhány héttel ezelőtt nyerte el az Európai Unió 20 ezer eurós fenntarthatósági díját, így remélhetőleg a mindössze néhány forintos előállítási költséggel rendelkező vizesbuborékot tovább tudják fejleszteni és hamarosan piacra is kerülhet.
A buborék úgy készül, hogy a vizet gömb alakúra fagyasztják, és ezt a jéglabdát kalcium-klorid oldatba mártják, amely zselés réteget képez a jég felületén. Ezt követően barna algakivonatból álló oldatba helyezik, amely második membránként tovább erősíti a bevonatot. Hosszú algafürdőt követően a héj egyre vastagabbá és erősebbé válik – írja a Smithonian Intézet magazinja. A jéggé fagyasztás azért fontos, hogy a kalcium-klorid és az alga a membránban maradjon, és ne oldódjon bele a folyadékba. A szobahőmérsékleten folyékonnyá váló vízhez egy apró harapással, vagy bármilyen, nagyobb erőhatás kifejtésével hozzáférhetünk, sőt a megmaradó membránt akár el is fogyaszthatjuk. Akik kissé viszolyognak az elfogyasztásától, azoknak sem kell aggódniuk, hiszen az anyag gyorsan lebomlik és nem szennyezi a környezetet. Az Ooho, ahogy feltalálója is mondta, még nem tökéletes, de valóban ígéretes alternatívának tűnik a környezetet szennyező PET-palackok helyett.
VIDEÓ:
Forrás: skippingrockslab.com