A kutyák sok milliónyi mikroorganizmusnak adnak otthont a bőrükön és a szőrükön. Ezek között számtalan, szaganyagot kibocsátó élőlény akad. A szag főleg a szőrzetben élő baktériumok és élesztőgombák által kiválasztott anyagokból származik.
Ezek a mikroorganizmusok állandóan jelen vannak, azonban száraz állapotban ezek a mikroszkopikus váladékszemcsék az emberek számára szagtalanok. A víz azonban felbontja azokat a kémiai kötéseket, amelyek összetartják ezeket a parányi váladékszemeket, és áporodott szagú molekulák ködfelhője jut a levegőbe.
Ahogy a víz párolog, megnöveli a relatív páratartalmat a kutya közvetlen környezetében. A nedves levegő több molekulát (a meleg, nedves levegő meg még többet) tud felvenni, mint a száraz, és a levegőben lévő szagmolekulák nagyobb koncentrációban erősebben ingerlik a szaglóideg-végződéseket. Ezért érezzük sokkal büdösebbnek az ázott kutyát, mint a szárazat.