A magyar ember szereti az erőset, nemde? Húsleves mellé mindig ott a kis erős paprika, karácsony közeledtével betárazunk Erős Pistából. Így hát nem meglepő, hogy most a chilit ajánlgatjuk, melynek szintén helye van a családi ebédlőasztalon.
A főzés szerelmeseinek vagy az új receptekkel kacérkodó, de kezdő szakácsoknak is érdemes végigböngészni a Chili Hungária Webáruház termékeit, ugyanis számos érdekességet találhatnak köztük. Sőt, akár gasztroajándéknak is jól jöhet az ünnepek közeledtével egy chili szósz válogatás.
A chili mánia az utóbbi években itthon is felütötte a fejét, így sokan már otthon termesztik a hegyes, színpompás kis növényeket. Miért nem csatlakozol hozzájuk te is, és termeszted otthon a chilidet? Online és szakáruházban vagy a piacon is tudsz venni különböző fajtákból.
4 ok, amiért szerezz be chili magot a piacon
- Mert nincs annál jobb, ha magad termeszted meg azt, ami az asztalra kerül.
- Mert kertészkedhetsz velük akkor is, ha csak egy kicsi erkélyed van – elég néhány nagyobb cserepet beszerezni, amiket hidegben a lakásban, késő tavasztól kora őszig pedig a szabad levegőn nevelgethetsz.
- A chilivel nagyon sokféle fogást fel lehet dobni, nemcsak az Erős Pista helyettesítője, de mexikói és távol-keleti ételek alapanyaga is.
- A chili nemcsak finom, de egészséges is, a kapszaicin vegyület gyulladáscsökkentő hatással bír, serkenti az anyagcserét, és fájdalomcsillapításra is jó.
Ezeket a fajtákat próbáld ki
A chili paprikának ezer és egyféle változata létezik a világon, melyeknek magjait megtalálod a piacon, de olaj, szósz vagy más termék formájában is megvásárolhatjuk őket.
A jalapeno a mexikói konyha alapfűszere, sajtszószok és salsák ízesítője gazdag ízének köszönhetően. Az apró, hegyes termésű madárszem (thai) chili füstös, gyümölcsös aromája, a habanero chili intenzív csípőssége is kóstolásra érdemes. A Bhut Jolokia néven is ismert Szellem chili brutális ízét csak a legbevállalósabbaknak ajánljuk, 2011-ig ugyanis ez volt a rekorder chili csípősség szempontjából.
A Carolina Reaper pedig a világ legerősebb chilije jelenleg, mellyel óvatosan kell bánni, mivel a Scoville-skála szerinti értéke huszonkétezerszerese a mi Erős Pistánkénak.
Chilit ennél? Így fogyaszd!
A chili fűszerként sokféleképp megállja a helyét az ebédlőasztalokon, fogyaszthatjuk többek között nyersen, savanyítva vagy ecetes lében tartósított formában. Készülhet belőle fűszerolaj, chili szósz, por, fűszerkeverék, hagymás savanyúság. Jól passzol húsokhoz, grillzöldségekhez, levesekbe, salátákhoz, öntetekbe. Mehet pizzafeltétnek, burritóba, hamburgerbe, mártogatósba, de még csokoládés süteménybe is. Csak a fantáziánk szab határt annak, hogy mibe tesszük ezt az erős kis növényt!