Ha te is a kávézás szerelmese vagy

Egy kényeztető kávéélményre ritkán mondunk nemet, főleg akkor, ha ehhez ki sem kell lépnünk a lakásból. A mai kínálatnak köszönhetően már otthonunkban is megidézhetjük a díjnyertes olasz kávézók hangulatát, és valóban különleges ízeket kóstolhatunk.

Te tudod, hogy mit iszol?

A kávézás tipikusan olyan tevékenység, amely ténylegesen összehozza az embereket. Sokszor az ital felett történnek a legnagyobb elhatározások, hatalmas nevetések és őszinte beszélgetések. A Caffé Perté gondoskodik arról, hogy az olasz kultúra számodra is elérhetővé váljon az egyedülállóan finom kávéik által. Akár őrölt, akár szemes kávékat keresel, ezzel a márkával nem lőhetsz mellé!

Az olaszok mindig is tudták a dolgukat ezen téren. Habár az évek során a különféle innovációknak köszönhetően hatalmas előrelépések történtek a feldolgozás és értékesítés vonatkozásában, az igazán autentikus vállalatok megőrzik a korábbi hagyományokat. Ez a hozzáállás és hitvallás adja meg végül a főzet lelkét, ettől az odaadástól és szakértelemtől nyeri el a végső formáját, az ízek harmóniáját.

De mit is fogyasztunk, amikor kávézásra adjuk a fejünket? A két fő típus, amelyet a legtöbben ismerünk, az arabica és a robusta. Az előbbi növény főként magas és esős területeken nő, a 20 fokos közeget kedveli. Könnyen felismerheted édesebb ízéről és alacsonyabb koffeintartalmáról.

A robusta a kevésbé kedvező éghajlati viszonyokat is kibírja, ezért ellenállóbb, növekedése intenzív. Jellegzetes kesernyés-fás ízéről és magas koffeintartalmáról is híres. A két változat kombinálásával valósíthatjuk meg a vágyott ízegyensúlyt.

A kávészem útja

Érdemes megvárni azt az állapotot, amikor már tökéletesen megértek a kávébabok. A szüretelést többnyire kézzel végzik, de egyesek szívesen alkalmaznak gépi segítséget is. Gyakran csak az érett, piros bogyókat szedik le, és ezt a válogatást 8-10 naponta megismétlik.

A feldolgozás fázisában a kávészemekről leválasztják az őket körülvevő gyümölcshúst. Ez történhet a “száraz” módszerrel, amely azért előnyös, mert általában kevésbé költséges. Ezzel szemben a “nedves” feldolgozás nagyobb költségvonzattal járhat és komolyabb figyelmet is igényelhet.

A szárítás mérvadó a folyamatban, mert sokszor ezen múlik a bogyó minősége. Fontos, hogy ne szárítsák túl, és ne is maradjon nedves, hisz nem akarják, hogy penészes vagy gombás legyen. Ezután osztályozzák a szemeket, kiválogatják a sérült, nem oda való darabokat, majd zsákokba töltik őket, és indulhatnak is a pörkölőüzembe.

A fenntarthatóság jegyében

Mint sok más esetben, úgy a kávékultúrában is igyekeznek olyan megoldásokat találni, amelyek hosszú távon is fenntarthatóak. Legyen szó a termesztésről, az értékesítésről vagy magáról a gyártásról, ebben a szférában is lényeges a környezetvédelem.

Az etikus és környezetbarát forgalmazás és üzletmenet kialakítása a cégek számára prioritást élvez. Arra törekednek, hogy megtarthassák a vásárlóik bizalmát, és még sokáig élvezhessék a természet adta kincseket, a kávézást!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!