A rizs az emberiség több mint 60 százalékának fő tápláléka, a japán konyhának is elengedhetetlen része. Japánban a rizs betakarítását országszerte fesztiválokkal ünneplik meg, a leghíresebbek Niigata és Kagawa prefektúra területén találhatóak. A fesztivál idején a rizsföldeken óriási szobrok tűnnek fel, melyeket a helyi művészek készítenek a felhalmozódó rizsszalmából. A szalmát régen tetőfedésre használták, de a tatamiktól kezdve a kalapig mindenféle tárgyat készítettek belőle, napjainkra azonban jelentősen csökkent az igény iránta.
Az első “wara”, azaz a rizsszalma fesztivált 2008-ban rendezték meg Niigata turisztikai hivatala és a Musashino Művészeti Egyetem együttműködése nyomán. A rendezvény rendkívül nagy sikert aratott, s azóta évről évre egyre több látogatót vonz, akiket egyre látványosabb és monumentálisabb szobrokkal örvendeztetnek meg a kreatív művészek.