Függetlenül attól, hogy egy vendéglátó 10 vagy 1000 vendéget szolgál ki, a legfontosabb feladata, hogy ők a lehető legelégedettebbek legyenek.
Így érthető, hogy néha napján a környezetbarát szemlélet kicsit háttérbe szorul. Azonban zöldnek lenni nem kell feltétlenül, hogy mindig gondot okozzon. Ha követjük az itt felsorolt tippeket, akkor a vállalkozásunkat a környezettudatosság kiváló példájává varázsolhatjuk!
Korlátozzuk az általunk termelt hulladékot!
A hulladék óriási probléma a környezetünk számára, és kétségtelen, hogy egy vendéglátóipari egység illetve rendezvény sok hulladékot termelhet, beleértve az élelmiszereket és a műanyagokat is.
Az élelmiszerhulladék közvetlenül a helyszínről a szemétlerakóba kerül, és ott rothad, aminek köszönhetően egészségtelen mennyiségű metángázt bocsát ki a légkörbe. A probléma megoldásához próbáljuk meg eladományozni a felesleges élelmiszert, amely még fogyasztható. Ha ez nem megy, akkor kidobás helyett komposztáljunk!
Vásároljunk újrafelhasználható vagy biológiailag lebomló étkészletet
A vendéglátóipari egységek által keletkező hulladék nagy része olyan műanyag étkészletekből származik, amelyektől nem könnyű megszabadulni.
Ennél számtalan jobb alternatíva létezik a szénlábnyomunk csökkentésére. Egyrészt vásárolhatunk újrafelhasználható étkészletet, például üveget vagy porcelánt, amik kiváló minőségűek, és csökkentik a hulladék mennyiségét, de a tisztításuk igazán fárasztó lehet.
Ebben az esetben számos lehetőség kínálkozik a környezetbarát eldobható étkészletek beszerzésére – például a Hunpohár Webáruházban jó minőségű termékeket találhatunk széles választékban és igazán szuper áron.
Vásároljunk helyben termesztett termékeket!
Próbáljunk meg mindent helyi forrásból vásárolni! Ez nemcsak a környéket támogatja, hanem drasztikusan csökkenti a környezetre gyakorolt hatást is. A gyári gazdaságok ugyanis szükségtelen hulladékot termelnek, és veszélyes üvegházhatású gázokat bocsátanak ki a levegőbe. A helyi gazdaságok azonban általában megtalálják a legjobb módját a hulladék felhasználásának ahelyett, hogy hagynák összegyűjteni és ártalmatlanítani.
Energiahatékony gépek felszerelése
Az étkeztetés, különösen nagy rendezvények esetében, sok energiát igényel a melegítők, grillek stb. folyamatos működtetéséhez. Ezért mindenképpen győződjünk meg arról, hogy minden használt berendezés ténylegesen energiahatékonyan működik-e. Mivel ez nemcsak energiát takarít meg a bolygó számára, hanem pénzt is a mi zsebünkben.
Szezonális menü felszolgálása
A mezőgazdasági termékek szezonon kívüli előállítása a legtöbb helyi gazdálkodó számára biztosan megoldható, de több energiát is igénybe vesz. A szezonon kívüli gyümölcsök és zöldségek termeléséhez a gazdáknak üvegházakat kell üzemeltetniük, és a termést mesterséges világítással és fűtéssel kell ellátniuk. Ez felesleges energiát használ el, ami végső soron káros hatással van a környezetünkre.