A kígyóbor a Délkelet-Ázsiai országok kedvelt itala. Thaiföld, Korea, Laosz, de legfőképpen Vietnam megőrül ezért az italért. A kígyót, legtöbbször Kobrát, rizspárlatban áztatják. Vietnamban, ami a kígyóbor szülőhazájának számít, egy speciális helyi fűszerkeveréket használnak, hogy megízesítsék az összetéveszthetetlen helyi változatot. Néha egy két skorpiót is beletesznek a hátborzongató italba. A rizspárlat alkoholtartalma semlegesíti a kígyók mérgét. Mint minden különlegességet a kígyóbort is sokszor árulják csodás gyógyulást ígérő elixírként. Vietnamban egyébként nemcsak kígyó bort rendelhetsz, hanem teljes kígyó menüt is. A Kígyó-falu éttermeiben tucatszámra tartják az élő példányokat, melyekből elkészítik a kíváncsi látogató számára a friss, helyi kígyó-tál specialitásokat. A különleges kísérő italok között szerepelnek kígyóvérrel kevert borok illetve a Kobrák hólyagjából kinyert szubsztanciák által ízesített italok is.
Ha érdekesnek találod a cikket,
Ha érdekesnek találod a cikket,