Kell egy kis pihenés az emésztésünknek.
Ugyan egyre távolabb jutunk a karácsonyi nagy evésektől, és egyeseknek már csak a közös vacsorák emléke él élénken a fejében, de mások a hasukon és a gyomrukban is érzik az ünnepi étkezések nyomait. Akadnak akik a hús fogyasztását mellőzik az év nagy részén, de ilyenkor megengedőbbek, mások az egész éves halfogyasztásukat úgy tudják le, mintha a hal csak ilyenkor lenne jelen a piacon, de vannak olyanok is, akik kerülik a cukrot, ilyenkor mégis valósággal tömik magukba a süteményeket és csokoládét. Karácsonykor és szilveszterkor az emberek többsége hajlamos kicsit jobban elengedni magát, mint az évben bármikor máskor, és ennek következményeit akár hetekig is nyögik. Hogy miért? Gondoljunk csak bele, hirtelen olyan terhelésnek tesszük ki szervezetünket a méteres bejglik és a vödörnyi egyéb fogásokkal, amik szinte sokként érik a testünket, hiszen a sejtjeink nemigen követik az ünnepköröket. Mindenesetre ennek az időszaknak már vége, de ha kicsit meggyarapodtunk volna, az év elején egyébként is érdemes bevetni néhány kímélőbb fogást, hogy a gyomrunk visszatérhessen a megszokott kerékvágásba.
Az egyik legjobb dolog, amit tehetünk a testünkkel, ha növeljük az elfogyasztott zöldségek mennyiségét. Télen nem feltétlenül esik jól a nyers zöldség, ráadásul ilyenkor viszonylag kevés így fogyasztható típussalis akad dolgunk. De remek választás például könnyű vacsorának a zeller, amit mártogatósként fogyaszthatónk. Választhatunk hozzá valamilyen hüvelyesből, babból, borsóból vagy csicseriborsóból készült krémet, de akár céklából is finom krém készülhet. Igazi téli étel,ráadásul több változatban készíthető, és sosem unalmas: a leves. Legyen szó krémlevesről, vagy egy egyszerű zöldséges változatról, a szervezetünk meghálálja majd. Diétás változat a káposztából készült leves, de a húsimádóknak sem kell „tartalom” nélkül fogyasztani az ételt, hiszen csirkehússal bármikor feldobhatjuk a legegyszerűbb típust. A csirke nem csak levesekben, hanem salátákban is megállja a helyét, fogyaszthatjuk bulgurral, de akár tojással és spenóttal is, de készíthetünk csirkés zöldségtekercseket is. Ne feledkezzünk meg a halról sem, hiszen nem csak december utolsó hetében lehet fogyasztani. Kímélő és tápláló fogásról van szó, természetesen próbáljuk meg ilyenkor nem egy fél kilónyi vajban megsütni, és akkor nagyon nem hibázhatunk. Ha szeretjük a rizst, mértékkel kifejezetten ajánlott ilyenkor fogyasztani, hiszen amellett, hogy könnyen és egyszerűen elkészíthető, finom és tápláló is, ráadásul a gyomrunkat sem terheli meg. Zöldségekkel, az előbb említett húsfélékkel remek főétel készíthető belőle, akár egy hétre több adagot előre legyártva, hogy ne csábuljunk el valami gyorsabb, de zsírosabb és megterhelőbb étel felé. Sokat segíthetünk magunknak a tervezéssel, ha előre összeírjuk az alapanyagokat, akkor gyorsak és hatékonyak lehetünk a vásárláskor. Nem árt azt sem szem előtt tartani, hogy az friss, hazai termelőktől származó termékeket rendelhetünk házhoz is, a csomagunk pedig cipekedés nélkül, néhány órán belül megérkezik majd a lehető legjobb minőségű árukkal. Ezekből pedig előre beraktározhatunk, hogy a kímélő étrendünk összeállítása zökkenőmentes legyen.