A fogerózió (vagy fogászati erózió) a fogzománc elgyengülése, amely savkár hatására alakul ki. A fogzománc a fog külső, kemény védőrétege, ami az érzékenyebb dentint veszi körül. Amikor a fogzománc elgyengül és megsérül, az alatta lévő sötétebb színű dentinréteg védtelenné és láthatóvá válik, ami fájdalommal járhat.
A fogerózió a zománcban kialakuló üregekként jelenik meg, és a fog felületét és rágó életi érintheti. Amikor a dentin védtelenné válik, a sérült fog érzékeny lehet a hidegre, a melegre, illetve a savas és csípős élelmiszerekre.
A fogerózió okozta zománcgyengülést több tényező is súlyosbíthatja, amik hozzájárulhatnak a fogszövetek elvesztéséhez:
- Attríció: A fogak egymással történő, természetes súrlódása, ami a fogak összeszorításakor történik. Gyakran okozza a
- bruxizmus, azaz a fogcsikorgatás, ami akár alvás közben, észrevétlenül is történhet.
- Abrázió: A durva fogmosás, helytelen fogselyemhasználat és a kemény élelmiszerekre történő ráharapás okozta kopás.
- Abfrakció: A fog túlterheléséből adódó sérülés.
Mi okozza a fogeróziót?
Valahányszor fogait valamilyen savas hatás éri, a fogzománc egy rövid időre megpuhul, és elveszíti ásványianyag-tartalma egy részét. A nyál idővel segít kiegyensúlyozni ezt a savas hatást, azonban, ha fogat túl gyakran éri savas hatás, akkor sokkal nehezebben nyeri majd vissza ezeket az ásványi anyagokat, és idővel kopni kezd majd. Ilyenkor beszélünk fogerózióról.
A fogerózió kiváltó okai többek között az alábbiak:
- Cukros üdítők és sportitalok gyakori fogyasztása – ezek nagy mennyiségű foszforsavat és citromsavat tartalmaznak
- Gyümölcslevek gyakori fogyasztása – egyes gyümölcslevekben található savak rendkívül károsak a fogakra
- Száraz száj vagy alacsony nyáltermelés
- Cukrokban és keményítőkben gazdag étrend
- Savas reflux
- Bulimia – a hányás gyomorsavat hoz fel a szájba, ami károsítja a fogakat
- Gyakori túlzott alkoholfogyasztás – a hányás gyomorsavat hoz fel a szájba, ami károsítja a fogakat
- Gyógyszerek mellékhatásai (aszpirin, antihisztaminok)
- Genetikailag örökölt problémák
Gyakori élelmiszerek pH-értéke
A 7-nél alacsonyabb pH-értékek savasabb, míg a 7-nél magasabb pH-értékek lúgos kémhatást jelölnek. A fogakra első sorban az alacsony, savas pH-értékű élelmiszerek veszélyesek, míg a lúgosabb élelmiszerek segíthetnek semlegesíteni a savhatást.
- szénsavmentes ásványvíz: 7,6 pH
- tej: 6,9 pH
- cheddar sajt: 5,9 pH
- világos sör: 4,4 pH
- narancslé: 3,8 pH
- grapfruit: 3,3 pH
- savanyúuborka: 3,2 pH
- kóla: 2,5 pH
- vörösbor: 2,5 pH
- ecet: 2.0 pH
Hogyan előzhető meg a fogerózió?
- Csak a főétkezések alkalmával fogyasszon savas és cukrosételeket és italokat, hogy minél kevesebbszer érje savhatás fogait.
- Nyelje le rögtön a savas, cukros italokat a helyett, hogy a szájában tartogatná azokat. Egy szívószál segíthet, hogy fogai minél ritkábban érintkezzenek ezekkel az italokkal.
- Fejezze be étkezéseit tejjel vagy sajttal, mert ezek lúgos kémhatása segít némileg semlegesíteni a savakat.
- Rágjon cukormentes rágógumit étkezés után. Ez serkenti a nyáltermelést, ami segít semlegesíteni az étkezésből megmaradt savakat.
- Étkezés után várjon legalább egy órát, mielőtt fogat mosna, hogy fogainak legyen idejük visszanyerni ásványianyag-tartalmukat.
- Naponta kétszer, mindkét alkalommal 2-2 percig mossa a fogait egy puha szálú fogkefével, illetve fluoridos fogkrémmel.
- Járjon rendszeresen fogorvoshoz. A rendszeres fogászati szűrővizsgálat segít a fogászati problémák megelőzésében, így a fogerózió megelőzésében is. Amennyiben szakértő fogorvost keres fogai egészségének megőrzésére, válassza a Rosental fogászatát. Tudjon meg többet erről a budapesti fogászatról és kérjen időpontot most az alábbi linken: fogorvosi rendelő Buda!