Mi az a fogerózió, és miért kell foglalkoznom vele?

A fogerózió (vagy fogászati erózió) a fogzománc elgyengülése, amely savkár hatására alakul ki. A fogzománc a fog külső, kemény védőrétege, ami az érzékenyebb dentint veszi körül. Amikor a fogzománc elgyengül és megsérül, az alatta lévő sötétebb színű dentinréteg védtelenné és láthatóvá válik, ami fájdalommal járhat.

Fotó: Shutterstock

A fogerózió a zománcban kialakuló üregekként jelenik meg, és a fog felületét és rágó életi érintheti. Amikor a dentin védtelenné válik, a sérült fog érzékeny lehet a hidegre, a melegre, illetve a savas és csípős élelmiszerekre.

A fogerózió okozta zománcgyengülést több tényező is súlyosbíthatja, amik hozzájárulhatnak a fogszövetek elvesztéséhez:

  • Attríció: A fogak egymással történő, természetes súrlódása, ami a fogak összeszorításakor történik. Gyakran okozza a
  • bruxizmus, azaz a fogcsikorgatás, ami akár alvás közben, észrevétlenül is történhet.
  • Abrázió: A durva fogmosás, helytelen fogselyemhasználat és a kemény élelmiszerekre történő ráharapás okozta kopás.
  • Abfrakció: A fog túlterheléséből adódó sérülés.

Mi okozza a fogeróziót?

Valahányszor fogait valamilyen savas hatás éri, a fogzománc egy rövid időre megpuhul, és elveszíti ásványianyag-tartalma egy részét. A nyál idővel segít kiegyensúlyozni ezt a savas hatást, azonban, ha fogat túl gyakran éri savas hatás, akkor sokkal nehezebben nyeri majd vissza ezeket az ásványi anyagokat, és idővel kopni kezd majd. Ilyenkor beszélünk fogerózióról.

A fogerózió kiváltó okai többek között az alábbiak:

  • Cukros üdítők és sportitalok gyakori fogyasztása – ezek nagy mennyiségű foszforsavat és citromsavat tartalmaznak
  • Gyümölcslevek gyakori fogyasztása – egyes gyümölcslevekben található savak rendkívül károsak a fogakra
  • Száraz száj vagy alacsony nyáltermelés
  • Cukrokban és keményítőkben gazdag étrend
  • Savas reflux
  • Bulimia – a hányás gyomorsavat hoz fel a szájba, ami károsítja a fogakat
  • Gyakori túlzott alkoholfogyasztás – a hányás gyomorsavat hoz fel a szájba, ami károsítja a fogakat
  • Gyógyszerek mellékhatásai (aszpirin, antihisztaminok)
  • Genetikailag örökölt problémák

Gyakori élelmiszerek pH-értéke

A 7-nél alacsonyabb pH-értékek savasabb, míg a 7-nél magasabb pH-értékek lúgos kémhatást jelölnek. A fogakra első sorban az alacsony, savas pH-értékű élelmiszerek veszélyesek, míg a lúgosabb élelmiszerek segíthetnek semlegesíteni a savhatást.

  • szénsavmentes ásványvíz: 7,6 pH
  • tej: 6,9 pH
  • cheddar sajt: 5,9 pH
  • világos sör: 4,4 pH
  • narancslé: 3,8 pH
  • grapfruit: 3,3 pH
  • savanyúuborka: 3,2 pH
  • kóla: 2,5 pH
  • vörösbor: 2,5 pH
  • ecet: 2.0 pH

Hogyan előzhető meg a fogerózió?

  • Csak a főétkezések alkalmával fogyasszon savas és cukrosételeket és italokat, hogy minél kevesebbszer érje savhatás fogait.
  • Nyelje le rögtön a savas, cukros italokat a helyett, hogy a szájában tartogatná azokat. Egy szívószál segíthet, hogy fogai minél ritkábban érintkezzenek ezekkel az italokkal.
  • Fejezze be étkezéseit tejjel vagy sajttal, mert ezek lúgos kémhatása segít némileg semlegesíteni a savakat.
  • Rágjon cukormentes rágógumit étkezés után. Ez serkenti a nyáltermelést, ami segít semlegesíteni az étkezésből megmaradt savakat.
  • Étkezés után várjon legalább egy órát, mielőtt fogat mosna, hogy fogainak legyen idejük visszanyerni ásványianyag-tartalmukat.
  • Naponta kétszer, mindkét alkalommal 2-2 percig mossa a fogait egy puha szálú fogkefével, illetve fluoridos fogkrémmel.
  • Járjon rendszeresen fogorvoshoz. A rendszeres fogászati szűrővizsgálat segít a fogászati problémák megelőzésében, így a fogerózió megelőzésében is. Amennyiben szakértő fogorvost keres fogai egészségének megőrzésére, válassza a Rosental fogászatát. Tudjon meg többet erről a budapesti fogászatról és kérjen időpontot most az alábbi linken: fogorvosi rendelő Buda!

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!