A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása alapvető szerepet játszik az egészséges táplálkozásunkban, nem véletlen, hogy már csecsemőkortól kezdve ajánlott a fogyasztásuk. Felnőttként napi többszöri alkalommal javasolt zöldségek és gyümölcsök beiktatása a menübe, akár nyers, akár feldolgozott formában, hozzájárul az egészséges és változatos étrendünk kialakításához.
Ha szeretnénk egészségesen étkezni, de nem jut mindig elegendő idő a napi menü összeállítására, nézzük meg az Egészségpajzs ételkiszállító cég étlapját, ahonnan rendkívül finom fogásokat rendelhetünk a hét minden napjára.
A zöldségek és gyümölcsök legnagyobb előnyei
Ezek az élelmiszerek gazdagok mikrotápanyagokban, például C-vitaminban, K-vitaminban, folsavban, magnéziumban és káliumban. Alacsony kalóriatartalmuk miatt könnyen beilleszthetők szinte bármilyen étrendbe, még a diétázók számára is.
Magas rosttartalmuk segíti a stabil vércukorszint fenntartását és hosszabb teltségérzetet biztosít. Ráadásul víztartalmuk révén hozzájárulnak a folyadékpótláshoz is, ami a nyári hónapokban különösen nagy előny.
Mennyit fogyasszunk?
A hazai és nemzetközi ajánlások szerint a felnőttek számára napi 500 gramm zöldség és gyümölcs fogyasztása lenne ideális. Ez a mennyiség segíthet bizonyos betegségek, például a vastagbél falának kiboltosulása vagy a székrekedés megelőzésében.
Fontos a változatosság, ezért érdemes naponta legalább egy adagot nyers formában fogyasztani, és hetente hüvelyeseket is beiktatni az étrendbe. A színek szerinti válogatás is jó ötlet: fogyasszunk sárga, zöld, narancs vagy lila színű zöldségeket és gyümölcsöket, mert ezek mindegyike más és más vitaminban gazdag forrásként táplálják szervezetünket.
Ha nem szeretnénk grammra pontosan mérni az adagokat, egyszerűbb, ha napi öt adag zöldséget vagy gyümölcsöt célzunk meg, ahol egy adag körülbelül egy ökölnyi mennyiségnek felel meg. Fontos megjegyezni, hogy ebbe a burgonya nem számít bele.
Példa egy napi étkezésre
A zöldségek és gyümölcsök könnyen beilleszthetőek az étrendünkbe. Egy kiegyensúlyozott napi menü reggelire tartalmazhat például teljes kiőrlésű kenyeret körözöttel, amelyhez friss zöldpaprikát fogyaszthatunk, valamint kiegészíthetjük az étkezést egy csésze teával. A tízórai során egy tejeskávé és néhány keksz jó választás.
Ebédre egy tányér zellerkrémlevest fogyaszthatunk, majd főételként sült halfilét, amelyhez tepsis burgonya és savanyúság mehet köretnek. Vacsorára pedig készíthetünk egy gyros tortillát, amelyet friss vegyes salátával tudunk gazdagítani, kísérő italként pedig egy pohár limonádé nagyon ízletes lehet.
Összességében elmondhatjuk, hogy a gyümölcsök és a zöldségek rendszeres fogyasztása igazából elengedhetetlen az egészséges életmód fenntartásához és szervezetünk egészségének megőrzéséhez, így érdemes odafigyelni arra, hogy elegendő kerüljön belőlük az asztalra akár nyers, akár feldolgozott formában.