Praktikus tippek a diétás receptek elkészítése kapcsán

A diéta fogalomköre rendkívül megosztó, számos tévhit, és hiedelem övezi. A köztudatban nagyon sok az ellentmondás, a félrevezető információ, ugyanakkor a média sugallta tökéletes test is negatívan befolyásolja a saját magunkról alkotott képet. Az alábbiakban néhány hasznos tippet veszünk sorra, a diétás receptekkel kapcsolatban.

Személyre szabott diéta 

A negatív vélekedés következtében a diéta szó hallatán egyből megszorításokra, lemondásokra gondolunk. Úgy érezzük, hogy csupa „muszájból” áll az egész folyamat, ez pedig jelentősen rontja az életkedvünket. Egy étrendváltásnak, egy személyre szabott diétának éppen a jobb egészség érdekében, a fittebb, vidámabb közérzet eléréséért kellene történnie.

Először tehát egy nézőpontváltás szükséges, le kell bontani a diéta körüli negatív bástyákat, és úgy tekinteni rá, mint egy utazásra, melyben apró változtatásokat fokozatosan iktatunk be az életünkbe. 

Ennek hatására sokkal jobb fizikai állóképességünk lehet, javulhat az életminőségünk, erősebbnek, aktívabbnak érezhetjük magunkat. A fókuszt a testképről helyezzük inkább az egészségesebb életre, az egészségmegőrző életvitelre. 

A diétás receptek alatt nem csupa megszorítást, és kínzást értünk, hanem egy személyre szabott étrend kialakítását. Ezek az ételek pedig segíthetnek energikusabbá válni.

Tippek a diétás receptek elkészítéséhez

Nézzünk meg néhány alapvető dolgot, melyre érdemes odafigyelni! 

Amikor csak megtehetjük, használjunk friss alapanyagokat! Különösen a zöldségek, gyümölcsök esetében lényeges, hiszen a napérlelte gyümölcsöknél nincs finomabb, egészségesebb. Próbáljunk meg szezonális alapanyagokból főzni, amikor csak lehetséges. 

A megfelelő rostmennyiség a szervezet számára rendkívül fontos, ezzel jelentősen segíthetjük emésztőrendszerünk optimális működését. Feldolgozott élelmiszerekből kevesebbet fogyasszunk, nyers zöldség alapanyagokból, gabonákból viszont többet.

A fogyókúrázók többsége a szénhidrát kiiktatásával kezdi meg az étrendváltást. Ez azonban egy nagyon drasztikus lépés, hiszen bizonyos formája ugyanúgy fogyasztható diéta mellett is. 

Egyszerűen csak a gyors felszívódásúakat cseréljük le lassan felszívódó, alacsonyabb glikémiás indexűekre, melyek sokkal egyenletesebben biztosítják az energiát. 

Fehér liszt helyett választhatunk teljes kiőrlésű lisztet, zabpehelylisztet, akár kókuszlisztet. A MamaVita mentes receptjei között bőségesen találunk a választott diéta szerinti finom fogásokat, akár gluténmentes, tejmentes, cukormentes, sőt vegán recepteket is.

Cukormentes főzés

Sokat tehetünk egészségünkért, hogyha hozzáadott cukortól mentes élelmiszerekből főzünk, erről tájékozódhatunk az egyes termékek csomagolásán. A legtöbb alapanyagnak ugyanis létezik cukrozatlan változata. 

Diétás receptekhez használhatunk édesítőszereket is. Fontos tehát, hogy eleinte apró változtatásokat építsünk be, így fokozatosan egyre könnyebbé válik a tudatos táplálkozás.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!