India a világ második legnagyobb tea termelője és exportőre és itt található a világ legnagyobb egybefüggő teatermesztő vidéke. A termelés 1863-ban kezdődött, miután a Brit Kelet-indiai Társaság tea cserjéket hozott Kínából. A legtöbb híres angol fekete tea indiai teából származik. A teacserje termesztése sok helyen nagyon elterjedt India szerte. A legkiválóbb minőségű teát adó teacserjék 1500-2000 méter magasságban nőnek, ahol a hideg éjjelek és a nappali intenzív napsütés ideális környezetet biztosítanak a növény termesztéséhez. A teát egy évben többször is szüretelik. Az első szüret időszaka március és április. Az első szüretelésből (First Flush) származó tea friss, erősebb ízhatású. A második szüretelést (Second Flush) május-június hónapban végzik. Ez a szüret lágyabb karakterű teát ad. Az úgynevezett Autumnal, vagyis őszi szüretből határozott, jól elkülöníthető, egyedi karakterű tea készíthető.
Ha érdekesnek találod a cikket,
Ha érdekesnek találod a cikket,